1. Отделяйте бананите от кочана само непосредствено преди консумация
Трикът бананите да не стават кафяви, е да ги държите заедно възможно най-дълго време. Опаковайте кочана в найлонова обвивка и отделяйте по един, когато ви се дояде. Това би трябвало да ви даде от три до пет допълнителни дни;
2. Поставете ябълка при картофите
Най-добрият начин за предпазване на картофите от разваляне, е да сложите при тях една ябълка. Тя произвежда газ етилен, който поддържа картофите свежи и твърди по-дълго време;
3. Дръжте ябълките отделно от другите плодове и зеленчуци
Етиленовият газ може да е добър за картофите, но е лош за почти всичко останало. Дръжте ябълките далеч от купата с другите плодове и ще видите, че те се запазват свежи за по-дълго време;
4. Не слагайте доматите в хладилника
Слагайки доматите в хладилника, вие ще убиете вкуса им, а тяхната сочна текстура не оцелява добре в студа;
5. Опаковайте целината във фолио
Разменете оригиналната найлонова опаковка, в която обикновено се продава целината, с фолио. Това помага да се избегне газът, който я разваля, и на който найлоновата обвивка не пречи. Така целината остава свежа за по-дълго;
6. Дръжте гъбите в хартиена торбичка
Хартиените торби поддържат гъбите много по-ефективно от обичайните пластмасови или стиропорни съдове. Влагата е присъда за гъбите, така че съхраняването им по този начин ги поддържа сухи и съответно свежи и годни за консумация по-дълго.
7. Измийте дребните плодове с оцет
Измийте плодовете с вода, в която сте сложили оцет, преди да ги приберете в хладилника. Плодовете (боровинки, ягоди, малини) трябва да се съхраняват в пластмасов контейнер или в херметично затворена торбичка в задната част на хладилника.
Коментари