Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Малки трикове да храним децата си здравословно

Малки трикове да храним децата си здравословно

Ваня СтойчеваВаня Стойчева
Помощник Готвач
37209
Малки трикове да храним децата си здравословно

Всички обичаме да си похапваме вкусно и по-малко да се замисляме за последиците от нездравословните продукти в нашето меню. Но когато става въпрос за децата ни, е важно храната им да е освен вкусна, но и полезна. Децата все още изграждат навици за храненето си и е важно ние да ги насочим към правилната храна.

За да може да се случи това, е добре да им предлагаме различни, дори екзотични плодове, които те дори от любопитство да поискат да опитат. По този начин децата ще свикнат, че плодовете са вкусни и дори сами ще искат да ги похапват.

При децата е важен и начинът на предлагане на храната, когато морковчетата са нарендосани на дълги ивици и приличат повече на оранжеви спагети, състезанието по изсмукване на най-много спагетки е гарантирано, а с това и изяждането на голяма порция витамини.

Научете децата си да пият повече фрешове и прясно изцедени сокове с лимон и билкови чайове вместо продуктите с добавени консерванти и захари. Много от чайовете могат да се приготвят у дома само с накисване на пресни или сушени билки, подправки, цветя и понякога зърна с минимално количество захар, която дори може да бъде заменена с мед.

Здравословно хранене при деца

Солта и захарта трябва да се контролират от най-ранна възраст, децата са неопитни и се повлияват от вкусовете, с които се сблъскват. Ако се научим да използваме по-малко сол и захар в домакинството си, децата ще придобият навик и сами няма да си досоляват.

При избора на месна храна е хубаво да предпочитате чисто месо, а не колбаси - в тях се съдържат много сол и консерванти. Научете децата си да ядат риба, много деца не я приемат, вкусът ѝ е различен, а те не харесват и костите. Подходяща в случая е хек, калкан и бяла риба. За малките избирайте предимно рибни филета.

Похапването на тестени храни е неизбежно, децата растат и имат нужда от енергия, но ако приготвяме тестените храни у дома, винаги слагайте едно към едно бяло и пълнозърнесто брашно или дори брашно от лимец.

Когато приготвяте суров крем или десерт, добавянето на чиа или брашно от овесени ядки е подходящо за олекотяване на десерта. При приготвянето на супа или плънка вместо ориз добавянето на киноа не променя вкуса, но здравословното съдържание определено се завишава.

За закуска за децата освен готова зърнена закуска може да предлагате и варен булгур и пшеница, смесени с натрошени чаени бисквити и пудра захар, украсени с желирани мечета. Важно е варивата да са добре сварени и меки, децата не харесват тези храни основно защото те не се приготвят правилно.

Децата трябва да хапват риба

Включете в менюто на децата си козе и овче сирене, като научите няколко различни и вкусни рецепти, за нас много подходящо е суфлето, пробвайте с консумирането на прясно сирене, може да се окаже дори много вкусно за малките.

В момента на пазара се предлагат доста заместители на пуканките и чипса, без които не може да се мине, защото децата гледат едно от друго и искат това, което другарчето им има. Но е възможно да им предложим чипс от банан или плодови пуканки, вече налични в търговската мрежа.

Невинаги може да накарате децата си да се хранят само със здравословна храна. Поради тази причина тези малки трикове ни помагат да ги запознаем с новите и различни вкусове и да им покажем, че здравословното може да бъде и вкусно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest