Вероятно сте забелязали, че голяма част от хранителните продукти в съвременния свят все по-трудно се развалят заради солидното количество на всевъзможни опасни консерванти в тях.
Трябва да знаете обаче, че има и храни, които не са бъкани с химикали, но не се развалят много дълго време или дори никога, ако бъдат съхранявани правилно.
Сред тези храни е медът. Преди 2 години изследователи изумиха света с разкритието си, че са открили в египетска гробница мед, датиращ отпреди три хилядолетия. По думите им въпреки възрастта на подсладителя той все още бил годен за употреба.
Причината? Медът се отличава с високи нива на захар, минимално съдържание на вода и малко количество водороден пероксид, а всичко това пречи на бактериите и микробите да го съсипят.
За да се съхранява правилно, медът трябва да се съхранява в много добре затворен буркан. Съдът, от своя страна, трябва да стои на хладно и сухо място.
Вижте кои са и другите храни, които се отличават с издръжливостта на меда в галерията ни по-горе.
Коментари