Не асоциираме лятото само с топлото слънце, златните пясъци и коктейлите на плажа, а и с някои характерни храни, които се консумират основно през този сезон и са любими на малки и големи.
Консумацията на някои от тези кулинарни изкушения може да навреди на нашето здраве. Ето защо трябва да обмислите избягването или пълното премахване на следните проблематични летни храни:
Избягвайте барбекюто лятото
Това е сред любимите летни храни, без които сякаш не можем. Животинските протеини, приготвени при високи температури (т.е. директно върху открит пламък върху газова скара или скара на дървени въглища, но също и при пържене в тиган) развиват химикали, които могат повишава риска от някои видове рак.
Докато видът протеин и времето за готвене определят степента на опасност, всички признаци показват, че колкото повече от тези химикали попаднат в храната ви, толкова по-лошо е за вашето здраве. И колкото по-често ядете препечена на скара храна, толкова по-голяма е опасността.
Вместо това яжте зеленчуци на скара — те няма да се превърнат в токсини, без значение как ги приготвяте.
Месото приготвено на скара е част от традиционната българска кухня, така че е трудно да си представим, че ще се откажем от него. За да намалите риска, можете да:
- използвате по-постни меса, които отделят по-малко мазнина, което от своя страна намалява разгарянето на пламъка от малките капки мазнина;
- готвите по-малки, по-тънки парчета месо, за да намалите времето за готвене;
- мариновате месото преди готвене, което доказано намалява образуването на химикали;
- поддържате температурата на грила около 200 градуса, като обръщате често храната;
- махате месото от скарата веднага след като е готово, а не го го оставате да се препича.
Скрежината може да навреди
Без съмнение, скрежините са разхлаждащи през лятото, но освен това са изключително вредни. Освен настърган лед, скрежините до голяма степен се състоят от сироп, направен от царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, прости захари, които временно ще повишат енергията ви, но в крайна сметка ще събудят апетита ви за повече храна. Сякаш това не е достатъчно, но сиропите са пълни с оцветители, за които има доказателства, че съдържат вещества, причиняващи рак, увреждане на ДНК и автоимунни възпаления.
Вместо това яжте истински плодов сладолед. В кокосов орех поставете две лъжици ванилов сладолед, 50 мл прясно мляко и след 20 минути престой във фризера ще може да се разхладите с нещо много по-вкусно и полезно от скрежината.
Безалкохолни напитки без захар
Изкуствено подсладените напитки може да нямат никакви калории, но това не ги прави интелигентен начин да задоволите желанието си за сладко.
Изследванията предполагат, че изкуствените подсладители могат да повишат толерантността ви към сладкото, така че да искате повече от него, което потенциално води до наддаване на тегло и свързаните с това здравословни проблеми в дългосрочен план. Освен това пиенето на сладки неща намалява консумацията на вода, от която тялото наистина се нуждае.
Вместо това пийте неподсладен студен чай с пресен лимонов сок.
Конвенционално отгледани плодове
Колкото повече продукти, отгледани по конвенционален начин, ядете, толкова по-голяма е експозицията ви на пестициди. За жалост, те са сред потенциално вредните летни храни. Новопоявилите се доказателства сочат потенциални връзки между пестицидите и наддаване на тегло, хормонални нарушения и проблеми с развитието при деца, родени от жени с висока експозиция.
Вместо това яжте био плодове. Това не означава да пилеете парите си за органични банани или портокали, разбира се, или високо оценените био плодове по хипермаркетите.
Отидете до близкия селскостопански пазар или до някое от околните по-малки населени места и си купете истински плодове, отгледани без пестициди. Така освен че ще имате по-здравословни плодове на масата, ще се насладите на наистина по-добър вкус от био продуктите в хипермаркетите.
Виж също кои са най-опасните консерванти в храните, кои са най-вредните храни за зъбите или научи за храните които не се ядат никога заедно.
Коментари