Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо трябва да ядете ананас с по-тежки храни

Защо трябва да ядете ананас с по-тежки храни

ананасът се яде с по-тежки храни

Титлата крал на плодовете на тропиците се държи от ананаса. Това е ароматен и вкусен плод, получен от растение, което всъщност е трева. Ананасът се откроява сред другите плодове не само на външен вид, но и по отношение на полезни свойства.

Сред многото му положителни качества е значението, което има за храносмилателната система. Този плод съдържа значително количество диетични фибри, които имат важно значение за работата на чревния тракт. Действието им се изразява в нормализиране на перисталтиката и съживяване на подвижността на червата.

Освен фибрите в ананаса се открива рядка съставка - бромелаин. Това е растителен ензим, разграждащ мазнините. Сред плодовете само папая и киви притежават тази способност.

Бромелаинът се съдържа в узрелия плод и е естествен натурален продукт за разграждане на животинските протеини, което го прави ценен. Затова след консумация на тежка месна храна се препоръчва да се хапне парче ананас. За максимална полза се препоръчва ананасът да се яде на гладно, но и при тежест от храната действието също се усеща.

Друга важна подробност е, че ананасът съдържа голяма количество витамин С, в 100 грама плод има около 80 процента от нужната дневна доза от витамина. На всички е известно, че желязото се усвоява добре от организма, ако се комбинира с витамин С. Затова, ако в храненето не са включени продукти от месо, както е при вегетарианците, тогава нужното желязо може да бъде извлечено с помощта на ананаса.

ползи от ананаса

Когато се консумира заедно с храна или след това, бромелаинът помага за увеличаване на ензимната енергия на стомашните сокове и той се проявява като храносмилателен ензим.

Препоръката е 2 часа след обилно хранене да се изядат няколко парчета ананас, това ще улесни храносмилането.

Вечерното хранене може да бъде заменено успешно от ананас, тъй като фибрите ще премахнат усещането за глад, но това важи единствено за пресния плод.

Съдържанието на ценни витамини и минерали се запазва в плода, затова той е бил винаги важен източник на хранителни вещества в тропиците.

Поради диетичните си качества, дължащи се на рядка комбинация от ценни хранителни вещества и малко калории, ананасът е подходящ за десерт или допълнително хранене след консумация на тежка храна от животински произход, както и може да бъде включен във всякакви диети.

Ето и идея за Диета с ананас, която топи успешно килогрмите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest