Знаете ли, че около 20% от тялото ни е съставено от белтъчини? Понеже тялото ни няма естествени запаси от този макронутриент, е важно ние да му го осигурим чрез храната си ежедневно. Източниците са много и разнообразни – освен от различни меса и риба той може да дойде и от млечни и растителни продукти.
Според някои няма значение дали източникът, от който протеинът идва, е растителен или животински. Друго твърдят, че растителният протеин е много по-полезен, а трети не вярват, че той изобщо се усвоява от тялото.
Каква е разликата между растителен и животински протеин?
Отговорът се крие в аминокиселините. Тялото ни се нуждае от 20 различни вида от тях. Те се класифицират в две подгрупи – есенциални и неесенциални. Вторите се произвеждат сами от тялото ни, а първите не.
Затова трябва да си ги осигурим чрез диетата. Животинският протеин, който идва от месото, рибата, яйцата и млечните продукти, са подобни на протеините, които се намират в тялото ни. Затова те се смятат за оптимални източници на белтъчини. Нещо повече – те съдържат всички есенциални аминокиселини, нужни на организма ни, за да функционира нормално.
Растителни протеини можем да си набавим от боб, леща и ядки. Те се считат за недостатъчни, защото не съдържат една или повече есенциални аминокиселини, от които тялото ни има нужда.
Животинските продукти имат и други преимущества пред растителните. Те са богати не само на протеини, а и на много други хранителни вещества, от които се нуждаем ежедневно. Сред тях са витамини от В-групата, които по-често липсват при храните от растителен произход; витамин D също не може да бъде открит в тях. Цинк също можем да си набавим основно от телешкото, свинското и агнешкото.
Животинските храни имат и своите недостатъци, сочат някои проучвания. Да вземем например червените меса. За тях се смята, че увеличават риска от различни съдови заболявания и водят до завишени нива на холестерол в тялото.
В крайна сметка обаче не се достига до единни заключения. Факт е едно – белтъчините са важни за тялото ни. И животинските, и растителните продукти са свързани с много ползи. Затова е важно да се опитаме да си осигурим баланс между тях и да си набавяме не само протеините, а всички вещества от разнообразни и полезни източници.
Коментари