В магазините редовно може да се види кашкавал и сирене, върху етикета на които пише, че в състава им има растителни мазнини или че това е изцяло растителен продукт. Това означава, че не са направени по древната технология - с мазнини от краве, овче или козе мляко. Това обаче не ги прави вредни продукти.
Сиренето и кашкавалът, приготвени с растителни мазнини, по принцип не могат да бъдат представяни като кашкавал и сирене, тъй като тези продукти се правят от краве мляко. Единствено уточняването върху етикета може да предупреди купувача за състава на продукта, който купува.
Това, че сиренето или кашкавалът са направени с растителни мазнини, не ги прави вредни за нашето здраве, просто животинските мазнини в тях са заменени с растителни.
От тази промяна те се превръщат в друг вид продукт, за който нашите прабаби не биха и помислили, че може да съществува, а доскоро и за повечето купувачи беше странно, че може да има растителни кашкавал и сирене.
Допреди известно време върху етикетите на кашкавала и сиренето, за чието приготвяне са се използвали растителни мазнини, не винаги бе отбелязван този факт. Днес обаче това е задължително.
Растителните мазнини са идеален начин повечето вегетарианци да оправдаят пред самите себе си консумацията на сирене и кашкавал, ако са крайни вегани и не консумират дори млечни продукти.
Сами по себе си растителните мазнини не са вредни, ако е спазен процесът на технологията за рафиниране на продукта, който се използва след това за направата на сирене и кашкавал.
Опасност за здравето представляват трансмастните киселини, които се съдържат в някои видове растителни мазнини. Опасността идва не толкова от самите трансмастни киселини, колкото от прекалено високите им нива, които се забелязват в някои мазнини. Трансмастните киселини в големи количества са вредни за организма.
Трансмастните киселини се получават при изкуствена преработка на ненаситените мазнини в наситени с помощта на хидрогенизация. По този начин течните мазнини се превръщат в твърди.
Вижте също как да си направите:
Коментари