Как сиренето влияе на нивата на холестерола
Известно е, че храните с високо съдържание на наситени мазнини предизвикват повишаване на нивата на лошия холестерол. Пълномаслените сирена като козето, чедър и колби трябва да се избягват при висок холестерол и да бъдат заменени с нискомаслени.
Това е така, защото нискомаслените не само не съдържат наситени мазнини, но тези сирена имат по-ниски нива на холестерол. В същото време съдържат същите количества витамини, минерали и калций, както високомаслените за поддържане на зъбите и костите.
Диетата с високо съдържание на калций подобрява съотношението между добрия и лошия холестерол. Подредбата на ключови съставки като калций и казеин в неговата матрица са причина и някои видове кашкавал да намаляват нивата на лош холестерол в кръвта.
Сирена и кашкавали с нисък холестерол
Моцарела
Моцарелата е меко бяло сирене, отличаващо се с високо съдържание на влага. Прави се от италианско биволско или краве мляко.
Има ниско съдържание на натрий, но висока калоричност, както и бактерии с пробиотично действие. Пробиотиците в него подобряват работата на чревния тракт, наред с намаляването на холестерола. То е сред най-здравословните сирена, наред с фетата, по отношение на холестерола.
Фета
Фета е меко, солено бяло сирене с произход от Гърция. Прави се от овче или козе мляко. Тъй като се съхранява в саламура, това сирене е с по-високи нива на натрий, но съдържа по-малко калории в сравнение с други сирена.
Фета осигурява на тялото линолова киселина, намаляваща телесните мазнини и други промени в тялото, а оттам и намаляване на лошия холестерол.
Пармезан
Пармезанът е твърдо отлежало сирене със солен орехов вкус. Прави се от сурово непастьоризирано краве мляко, което отлежава 12 месеца, за да убие вредните бактерии и да произведе комплексен вкус. Заради продължителното отлежаване пармезанът е с ниско съдържание на лактоза, но високо съдържание на калций и фосфор.
Рикота
Това италианско сирене е направено от воднистата част на млякото на кози, овце или крави. То е кремообразно и е по-лека версия на изварата.
Протеинът в него е суроватъчен, съдържащ всички основни аминокиселини, които се извличат от храната. Има ниски количества наситени мазнини и това определя мястото му сред сирената с ниско съдържание на лош холестерол.
Кашкавал
Кашкавалът е полезен за здравето на сърцето, тъй като повишава нивата на добрия холестерол. Той пък отстранява плаките от лошия холестерол по стените на кръвоносните съдове и така понижава риска от сърдечно-съдови заболявания. Кашкавалът от козе мляко е особено полезен, тъй като по състав наподобява майчината кърма, наред с това, че съдържа калций, фосфор, витамин В12, селен.
Вижте още кои сирена са най-стари в Европа, както и как да подбирате правилните сирена за пица.
Коментари