Много хора страдат от високи нива на холестерола, поради което трябва да спазват диета, изключваща богатите на холестерол храни, а именно мазнините. Високият холестерол може да доведе до атеросклероза, инфаркт, инсулт, гангрена на долните крайници и още много други опасни за живота последствия.
Тук е моментът да се разбере и че холестеролът сам по себе си не е вреден, а напротив. Той играе жизнено важна роля за нормалното функциониране на организма ни. Важно е обаче да е в нормалните нива, което означава да се приема до 300 мг дневно.
Ето какво е важно да знаете за връзката между мазнините и холестерола и какви храни трябва да включите или изключите в диетата си, за да контролирате холестерола:
1. За да могат нивата на холестерол да са нормални, трябва да намалите мазнините в менюто си до възможно най-малки количества;
2. В сравнение с останалите меса рибата има много по-малко мазнини и е доказано полезна за здравето на човешкия организъм. Научете се да консумирате риба поне веднъж седмично, но избирайте по-леките и нетлъсти риби. Съдържащите се в тях омега-3 мастни киселини предпазват от развиване на сърдечни заболявания и са особено полезни за хората, страдащи от захарна болест;
3. Избягвайте да консумирате майонези и майонезени сосове, както и салатни мазнини;
4. Забравете за вкусните пушени и топени сирена, за маргарина, за готовите сосове, за пържените и панирани храни, сметаната и всички продукти, съдържащи трансмазнини;
5. Наблегнете на консумацията на сезонни плодове и зеленчуци, които е най-добре да консумирате пресни, без да ги подлагате на термична обработка;
6. Не мислете, че месото е вредно за Вас - напротив. То съдържа изключително полезни за здравето белтъчини и се явява основен източник на протеини. Просто избирайте нетлъстото месо без кожата;
7. Подходящи меса за хората, страдащи от висок холестерол; са месото от гърди, бут и филета от пуйка, заек, пиле и телешко. Избягвайте свинското месо;
8. Консумирайте нискомаслени продукти. Това означава да купувате мляко с не повече от 1.5 масленост;
9. Колкото и да са полезни ядките като орехи, бадеми, лешници и фъстъци, не забравяйте, че те съдържат около 50- 60 % мазнини, поради което ги консумирайте в ограничени количества.
Коментари