Специалистите твърдят, че сиренето е едно от най-старите открития на човека, по-древно от хляба и виното. Най-вероятно е една от причините за опитомяването на овцете през неолита. Неговата история е неразривно свързана с историята на човека.
История на сиренето
Овчарите в древността забелязали, че ферментиралото и по-късно изсъхнало мляко било по-лесно за пренасяне. Това слага началото на производството на сирене.
Първите данни за такова производство се отнасят около 8 хиляди години преди Христа и този процес се появява като естествен резултат от пресичането на млякото.
Различните хранителни и вкусови качества на хората от различни региони водят до поява на невероятно разнообразие от видове и сортове сирена и това продължава през цялата човешка история, в цивилизациите на Средния Изток, Египет, културата на Месопотамия и в Европа. Още в древна Гърция Рим се споменава за сиренето като основна храна.
Откъде и как сиренето е навлязло в Европа, е трудно да се каже с точност, всичко е в сферата на легендите, но според някои изследователи производството на сирене в Европа е пренесено най-напред от Азия и в частност от Китай. Всъщност важното е кои са най-старите свидетелства за сирене в Европа.
Истории и легенди стоят в основата на европейското сирене през вековете. Ако не може да се определи точно на кое сирене да се даде първенството, то може да се посочат претендентите и техните основания.
Сирената в Древна Гърция и Рим
![Пекорино](https://gradcontent.com/lib/600x350/pecorino-pastarma.webp)
Може би най-стари са сиренета, произвеждани в древна Гърция и Рим. Още Омир говори за козе сирене, което настъргвали. От други останали свидетелства научаваме, че в древността гърците поднасяли често сиренето с мед.
Римляните обичали сурови сирена или печени със зехтин. Много важен аспект била солта, която се ползвала за сушенето на сиренето. Козето сирене било на почит и често легионерите носели със себе си тази храна в походите.
Швейцарско сирене Сбринц
Швейцарците твърдят, че тяхното сирене Сбринц е най-старото европейско сирене, което е документирано. Смята се, че точно за него говори Плиний Стари между 23 и 79 година преди Христа, когато описва сиренето на хелветите.
Производството на това сирене е документално потвърдено обаче през 1530 година, когато се споменава в архивите на Берн. Смята се, че първоначално това много твърдо сирене се е произвеждало в Ломбардия, откъдето е пренесено в областта на градчето Бриенц, което дава и името на продукта.
Сиренето на бенедиктинските монаси
![Видове европейско сирене](https://gradcontent.com/lib/600x350/cheeses-types-sirena3.webp)
Сирената претърпели разцвет по време на кръстоносните походи, когато кръстоносците, завръщащи се от светите места, донесли със себе си рецепти за производство на сирене, което споделили с монасите. Манастирите станали средища за производство на сирене и продажбата му навън, сред населението. Монасите дават различни имена на своите продукти, които са се запазили и до днес - сирене Тет де Моан, Ерве и много други.
Постепенно сиренето започва да се прави в големи форми, в каквито е познато и до днес - Ементал, Грюер, Бофор и други.
В ХII век в Италия бурно се развива производството на сирене от монасите в манастирите и от тогава датират известните днес Моцарела, Пармиджано Реджано и други.