Комбинирането на храни - ползи и вреди
От зората на цивилизацията хората комбинират различни храни, за да обогатят вкусовите усещания.
Наистина някои комбинации носят подобрение на вкуса и предлагат възхитителни кулинарни изживявания, но има и такива, които трябва да се избягват, защото създават опасност от храносмилателни проблеми, нарушено усвояването на хранителните вещества, проблеми в чревния тракт.
Лошата комбинация на храни води до натрупване на излишно тегло и невъзможност да се премахне затлъстяването с всички последици от него.
Кои комбинации от храни трябва да се избягват
Различни видове мазнини
Мазнините представляват най-калоричната група от храните. За да бъдат обработени, изискват повече енергия, специфични ензими и храносмилателни сокове. Комбинацията на различни мазнини затруднява тялото и го натоварва с много калории.
Затова комбинации на маслини с месо, риба и майонеза, пържено месо и пържена риба с масло или друга мазнина е вредно и натоварващо. Съчетаването на ядки с месо или риба също не е добра идея.
Различни видове протеини
Протеините приличат на мазнините по това, че като група храни също изискват много енергия за обработката им. Това забавя метаболизма и затруднява организма.
Животинските протеини особено изискват най-много енергия от страна на тялото и изтощава храносмилателния тракт. Затрудненията кои ензими да бъдат използвани за разграждането на храната води до подуване, газове, болки в корема.
Затова не е добре да се смесват месо и яйца, яйца и бекон, ядки и кисело мляко, морски дарове или риба с месо, месо и бобови култури.
Течности с храната
По време на хранене повечето хора пият вода, газирани напитки или алкохол. Това е грешно действие, защото течностите разреждат ензимите и храносмилателните сокове, а по този начин разграждането и усвояването на храната се затруднява.
Сладките напитки са още по-вредни, защото повишават не само приема на калории, но и нивата на кръвна захар. Това важи и за алкохола. Всичко това пречи на работата на черния дроб, който трябва да освободи нужните ензими за разграждането на храната.
Протеини и нишесте
За една от най-лошите комбинации се счита тандемът на месо и картофи, както и месо и тестен продукт, месо с паста, риба с паста и сандвичи с месо.
Животинските протеини и мазнини, комбинирани с тестени изделия или храни с високо съдържание на нишесте създават огромен проблем на храносмилателната система. Тези храни е добре да се консумират отделно, с други хранителни продукти.
Млечни продукти и цитрусови плодове
Млечни продукти в тандем с цитрусови плодове или сокове създава трудности на храносмилането и предизвиква неприятни симптоми. Високата киселинност на цитрусите сгъстява протеините в млечните продукти и води до стомашно разстройство. Освен това пречи на усвояването на хранителните вещества, особено на калция. Трябва тези храни да се ядат отделно.
Вижте още забранени и позволени храни при кето, както и още лоши хранителни комбинации
Коментари