Един от най-любимите летни плодове, към който посягате за дневната си доза витамини. Обикновено винаги присъстват в купата с плодове, която се поставили на масата в кухнята.
Има ситуации, в които е по-добре да ограничите консумацията им. Ето в кои случаи лекарите препоръчват да не се ядат кайсии:
1. Когато все още не сте хапнали нищо друго – не е хубаво да ядете кайсии на гладно, тъй като те съдържат киселини, които могат да раздразнят стомаха, когато е празен. Захарта в плодовете, пък, би могла внезапно да повиши производството на инсулин, което да навреди на някои органи.
2. При проблеми с щитовидната жлеза – заради нарушената функция на щитовидната жлеза, организмът не може да получи необходимия витамин А. Част от веществата в състава на кайсиите също не се усвояват добре.
3. При стомашни проблеми – в случай, че имате проблеми с храносмилането или страдате от заболяване на стомаха, като язва или гастрит, изключете кайсиите от менюто си.
4. При заболявания на черния дроб – при болести като хепатит лекарите препоръчват ограничаване на приема на тези плодове.
5. При колебания в кръвното налягане – консумацията на твърде много кайсии не се препоръчва при хора с ниско кръвно, защото те го понижават още повече. Ако прекалите, не е изключено да почувствате световъртеж, силно сърцебиене, треперене.
6. При диария – обикновено кайсиите се хапват при запек, така че ако имате диария, не си и помисляйте за тях.
7. Не прекалявайте с костилките – знаем, че са вкусни, щом се изсушат, но не злоупотребявайте с тях, защото може да предизвикате натравяне. Препоръчителното количество костилки е около 20 грама на ден, не повече.
Със сигурност много от вас са почитатели на този плод, но здравето е на първо място и трябва да мислим за него преди всичко. Ето защо, ако страдате от някое от горе посочените заболявания, по-добре не поемайте риска да консумирате храна, която би могла да влоши състоянието ви. В случай че решите да хапнете, не прекалявайте и спрете веднага, ако усетите какъвто и да било дискомфорт!
Коментари