Защо тестото не втасва? Този въпрос си задават не само начинаещи домакините без опит в кухнята, но и опитни кулинари, които не веднъж или два пъти са правили пухкава питка с кисело мляко и търсят причината къде са сбъркали.
Понякога може да нямате грешка в замесването, но въпреки това тестото да не втаса. Това може да се дължи на факта, че някой от продуктите, които сте използвали, не е качествен или не е в срок на годност.
Много е важно да гледате срока на годност на маята и кога е произведена. От нея най-много зависи втасването на вашето тесто.
Друга важна съставка, без която тестото не втасва, е захарта. Но за съжаление има захар, която не слади и трудно може да ви втаса тестото с нея.
Не правете грешката да сложите сол в топлото мляко или студена вода, където трябва да се активира маята. При активирането на маята трябва да присъстват само около 100 мл топло мляко или вода, захар 1 или 2 с.л. и брашно около 2 с.л. плюс натрошената прясна мая или ако използвате суха мая, но сол никога.
Солта прибавяйте при пресятото брашно
Брашното също трябва да е качествено и да не е влажно, винаги го минавайте през сито поне веднъж.
Когато спазите всичко и замесите тестото, го намажете със олио и покрийте със стреч фолио или кърпа и оставете на топло да втаса.
Ако нямате топло помещение, загрейте вода в тенджера и поставете купата отгоре, този метод е много добър за втасване, но наблюдавайте или пипнете дъното на купата да не е много гореща. При тези обстоятелства няма начин да не ви втаса тестото.
Коментари