Тиквата несъмнено е плодов зеленчук, с който асоциираме топлите нюанси на есента. В действително тиквата интерпретира пейзажа на есента със своите ярки жълти и оранжеви цветове.
Зеленчуковият плод участва в редица готварски рецепти с тиква, като най-масовата му употреба е в сладки ястия като тиквени сладкиши, тестени изделия или сладка баница с тиква.
През времето полезните характеристики и вкусови свойства на тиквата насърчават създаването на нейни вариации и сортове. Така поникват най-различни разновидности на тиквата, които предлагат различни вкусови качества.
Характеристики на тиквата кестенка
Разновидност на традиционната тиква, тиквата кестенка се отличава със своите характеристики. Ето какви са те:
Цвят и големина на тиквата кестенка
Тиквата кестенка може да се срещне в бял или оранжев цвят. Оранжевият цвят е предизвикат от бета-каротина – антиоксидант, който се преобразува от организма във витамин А. Обикновено тиквата кестенка е разпространена в бял цвят и характерен голям размер спрямо останалите сортове.
Състав на тиквата кестенка
В тиквата кестенка има керотин в 3 разновидности – алфа-каротин, лутеин и бета-каротин. Това превръща този сорт в тиква в изключително полезна храна за зрението.В меката част на тиквата се съдържат витамин В и витамин D, които оказват благоприятно влияние върху нервната система.
Тиквата съдържа и витамин К, който спомага за правилното съсирване на кръвта. Тиквата има още рядко срещания витамин Т, който се справя ефективно с анемията.
В състава на тиквата влизат още желязо, фосфор, медни соли, калий, натрий, пектин.
Вижте още характеристики на Тиква Матилда, тиква Хокайдо и тиква Цигулка.
Коментари