Всяка домакиня може да сътвори истински чудеса с добре омесеното тесто. То е основен продукт за едни от най-вкусните ястия в света на кулинарията – от пухкави френски кроасани, до традиционна българска баница.
За да се получат обаче тези тестени изделия, то трябва да се приложат определени познания и умения в приготвянето на тестото.
Най-неприятният момент в приготвянето на тестото е неговото невтасване.
На какво се дължи невтасалото тесто
- Неподходяща температура на продуктите. Това е една от най-често срещаните грешки, която пречи на тестото да втаса. Ако добавите млякото или водата в прекалено горещо или прекалено студено състояние, то това със сигурност ще причини трудно или дори невъзможно втасване на тестото;
- Разваляне структурата на маята. Това може да се случи, ако добавите сол и захар за получаване на маята, без достатъчно течни съставки. Това ще развали нейната структура и съответно ще се отрази неблагоприятно върху тестото;
- Неподходяща температура за втасване. Ако тестото ви е оставено в помещение с прекалено високи или ниски градуси, това ще даде отражение върху структурата му и то няма да втаса.
Какво можете да направите с невтасало тесто?
Първият сценарий е да се опитате да го спасите. Това може да стане, като разбиете едно яйце и размесите. То има свойството да възвърне правилната консистенция на тестото.
Друг начин е да преместите тестото на подходяща температура – на сравнително топло място или в хладилник. При нужда и по преценка се добавя още брашно.
Вторият сценарий е да се опитате да направите нещо от него. Можете да се опитате да приготвите тесто за пица, или пък малки соленки. Добра идея е да го разточите тънко и да пробвате да направите малки кифлички с плънка по желание.
С невтасало тесто може да покриете и изпечете приготвения гювеч. Пробвайте да завиете с разточеното невтасало тесто цяла риба за печене. Отлично биха се получили солени рула, завити в тесто, както и цяло печено парче свинско или телешко.
Задължително пробвайте да направите и вкусни десерти - печени ябълки в тесто или друг плод, който сметнете, че е подходящ.
Развихрете въображението си и сътворете друго тестено изделие, което не притежава висока структура.
Коментари