Всеки е изпадал поне веднъж в живота си в следната неприятна ситуация: правите торта или кекс, или палачинки, и в последния момент установявате, че нямате яйца. Магазинът е далече, студено е или просто ви мързи.
Има обаче възможност да замените яйцата с други продукти и по-точно с комбинация от няколко продукта. Така например едно яйце се равнява на две супени лъжици прясно мляко, половин супена лъжица лимонов сок и половин супена лъжица сода за хляб.
Друг вариант, от който можете да направите фалшиво яйце, е да смесите две супени лъжици прясно мляко с четвърт чаена лъжичка бакпулвер. При липса на мляко използвайте обикновено вода, но в други комбинации.
Например едно яйце се равнява на две супени лъжици вода, една супена лъжица олио и два чаени лъжички бакпулвер. Свършило е и олиото? Тогава направете заместител на яйце от две супени лъжици вода и две чаени лъжички бакпулвер.
Замества го също така и комбинация от една супена лъжица сухо мляко, една супена лъжица нишесте и две супени лъжици вода. Това важи както за сладкиши, така и за тесто за погачи, пити и други тестени изделия.
Но ако искате тестото да има леко сладък вкус, направете вашето яйце от една супена лъжица царевично нишесте, смесено с две супени лъжици вода и една чаена лъжичка захар. Можете да го направите и от един средно голям банан, смачкан на пюре.
Коментари