Няма по-тъжно нещо от това да си вземете хубава бутилка вино, да се приберете у дома с неистово желание да изпиете една чаша и да установите, че нямате тирбушон.
Или сте поканили специален гост, вадите отлежалата бутилка вино и установявате същата липса. Доста неловко. В такива случаи е добре да знаете алтернативните варианти за това как да отворите бутилка вино без тирбушон.
Един от най-приложимите методи, е напъхването на тапата в бутилката. За целта разрежете хоризонтално тапата с остър и тънък нож. Поставете бутилката на гладка повърхност, най-добре на пода.
Изберете подходящ дълъг и твърд предмет - дървена лъжица, флумастер или дебел молив и натиснете с него тапата. Напрежението на бутилката ще излезе през прореза, а тапата лесно ще влезе вътре. Когато наливате, от време на време бутайте тапата навътре с дългия предмет.
Използвайте ключ, вместо тирбушон. Всъщност, идеята на този метод, е същата като предишната – набутване на тапата в бутилката. Вместо да правите разрез обаче, за да няма вакуум, опитайте да вкарате ключа между гърлото на бутилката и тапата.
След това всичко е същото. Въпреки всичко, методът не е от най-препоръчваните, тъй като ключовете са нещо доста мръсно, а могат да влязат в контакт с виното.
Виното може да се отвори и с болт за навиване и клещи. Болтчето се завива в тапата с помощта на отвертка, след което се вади с клещите. Бързо и лесно.
Един от най-разпространените методи за отравяне на бутилка вино без тирбушон, безспорно е този със стената. За целта обвийте дъното на бутилката с кърпа, а до стената долепете дебела книга. Започнете ритмично да удряте дъното на винената бутилка в книгата. Контролирайте силата си, за да не счупите бутилката.
След няколко удара коркът сам излиза от създалото се налягане. Когато е навън до половината, вече може да се извади с ръце. Когато я вадите, никога не насочвайте гърлото на бутилката към себе си или към другите хора.
Ако продължавате да удряте, може и сам да излезе, но така ще се загуби и ценно количество вино. Когато отваряте газирани напитки, като шампанско, след като тапата излезе наполовина, бутилката се оставя настрана за 10-15 минути и тогава се отваря.
Помощ при ваденето на тапата може да окаже и лекото нагряване на дъното на бутилката. С него обаче не трябва да се прекалява, тъй като тя може да се пръсне.
Коментари