Авокадото неслучайно се нарежда сред 10-те най-здравословни храни в света. Наричано още крокодилската круша, авокадото се отличава със своя полезен състав и отличителни вкусови качества.
Плодът има мексикански корени, затова и участва в едни от най-популярните традиционни ястия в мексиканската кухня, каквото е и гуакамолето. Авокадото добива световна популярност заради изключителния си състав. В него влизат над 20 различни минерали и витамини, от които калий, магнезий, манган, желязо, фосфор, цинк, витамини от групата В и С.
Заради полезния си състав и специфичен наситен вкус, авокадото има широко приложение и се използва в различни видове ястия.
Как обаче правилно да консумирате авокадото?
Въпреки популярността на авокадото, все още съществува тенденцията за неговото неправилно консумиране. Първо е добре да измиете плода с хладка вода, след което да го нарежете на две равни половини по дължина. Разрезът се извършва по дългата страна на плода, а не по късата. След това отстранявате ядката с помощта на лъжица и преминавате към обелването.
Повечето хора ядат авокадото с помощта на лъжица, като дълбаят в него. Според учени обаче, този начин на консумация погубва полезните свойства на авокадото.
Ето защо авокадото трябва да се консумира, като се обели внимателно така, че да се запази тъмнозелената част под неговата обвивка. В нея се съдържат основните полезни компоненти на авокадото – антиоксиданти, фибри, мастни киселини, минерали и витамини.
Затова се препоръчва обелването да се извършва с помощта на фина белачка или нощ, а не с прибори за хранене.
Прочети също как да узрее авокадото по-бързо, как да съхраняваме авокадо и за какво е полезно маслото от авокадо.
Прочети също как се съхранява авокадо, как да замразяваме авокадо и как да обелим авокадо.
Коментари