Често на етикетите се среща изписана добавката Е 965. Зад тези цифри се крие съединението малтитол, познато и използвано като заместител на захарта. Малтитолът е широко разпространен и популярен заместител на сладкия захарен вкус, затова ползите и вредите от него е добре да се познават.
Същност на малтитола, обуславящ кулинарните му приложения
Малтитолът е натурална хранителна добавка, оплучена от нагряване и карамелизиране на полуфабриката малтитолов сироп. Малтитоловият сироп има в съдържанието си 80 процента малтит, заедно с други вещества, основно сорбити.
Сравнен със захарта малтитолът е по-слабо сладък, но е калоричен подсладител. Два пъти повече калории се намират в него, в сравнение със захарта.
Друга характеристика е, че е добре разтворим във водата, но слабо се разтваря в спирт. При термична обработка на високи температури промените във вкусовите качества са съвсем малки. Поради това подсладителят се използва широко в производството на бонбони, бисквити, шоколад, сладолед и други сладки храни вместо захар. Намира място и в детските сиропи.
Ползи и вреди от малтитола
Съставката Е 965 е полезна, защото:
- Не влияе на нивата на глюкоза в кръвта;
- На хората с наднормено тегло и нарушения в метаболизма не се отразява съществено за намаляване на излишните килограми заради обща висока калоричност;
- Не разрушава зъбния емайл, защото липсва реакция срещу зъбните бактерии и така не причинява кариес.
При нормални дневни дози от 90 милиграма малтитолът няма вредно въздействие. Ако обаче дозите прехвърлят нормата, тогава се наблюдава:
- Повишено отделяне на газове;
- Подуване на корема;
- Разстройство;
- Прекомерната употреба на малтитол разстройва метаболизма на въглехидратите, прекомерно се завишават нивата на инсулин и това не е полезно за диабетиците.
Форми, под които се произвежда и ползва малтитол
Малтитолът се произвежда под различни форми, може да се намери като сироп и прах без мирис.
В готвенето е подходящ заради това, че запазва качествата си при високи температури. Много подходящ е за дражета и таблетки при диети с добавен малтитол. Хапчетата и таблетките за смучене, особено за децата, са с малтитол в тях. Може да се ползва и при направата на домашни бонбони.
Вижте и:
- Най-добрите подсладители при печене;
- С кои естествени подсладители можем да заменим захарта;
- Алулоза - предимства и недостатъци на подсладителя.
Коментари