Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Малтитол - ползи и кулинарни приложения на подсладителя

Малтитол - ползи и кулинарни приложения на подсладителя

малтитол ползи

Често на етикетите се среща изписана добавката Е 965. Зад тези цифри се крие съединението малтитол, познато и използвано като заместител на захарта. Малтитолът е широко разпространен и популярен заместител на сладкия захарен вкус, затова ползите и вредите от него е добре да се познават.

Същност на малтитола, обуславящ кулинарните му приложения

Малтитолът е натурална хранителна добавка, оплучена от нагряване и карамелизиране на полуфабриката малтитолов сироп. Малтитоловият сироп има в съдържанието си 80 процента малтит, заедно с други вещества, основно сорбити.

Сравнен със захарта малтитолът е по-слабо сладък, но е калоричен подсладител. Два пъти повече калории се намират в него, в сравнение със захарта.

Друга характеристика е, че е добре разтворим във водата, но слабо се разтваря в спирт. При термична обработка на високи температури промените във вкусовите качества са съвсем малки. Поради това подсладителят се използва широко в производството на бонбони, бисквити, шоколад, сладолед и други сладки храни вместо захар. Намира място и в детските сиропи.

Ползи и вреди от малтитола

Съставката Е 965 е полезна, защото:

- Не влияе на нивата на глюкоза в кръвта;

- На хората с наднормено тегло и нарушения в метаболизма не се отразява съществено за намаляване на излишните килограми заради обща висока калоричност;

- Не разрушава зъбния емайл, защото липсва реакция срещу зъбните бактерии и така не причинява кариес.

кулинарни приложения на малтитола

При нормални дневни дози от 90 милиграма малтитолът няма вредно въздействие. Ако обаче дозите прехвърлят нормата, тогава се наблюдава:

- Повишено отделяне на газове;

- Подуване на корема;

- Разстройство;

- Прекомерната употреба на малтитол разстройва метаболизма на въглехидратите, прекомерно се завишават нивата на инсулин и това не е полезно за диабетиците.

Форми, под които се произвежда и ползва малтитол

Малтитолът се произвежда под различни форми, може да се намери като сироп и прах без мирис.

В готвенето е подходящ заради това, че запазва качествата си при високи температури. Много подходящ е за дражета и таблетки при диети с добавен малтитол. Хапчетата и таблетките за смучене, особено за децата, са с малтитол в тях. Може да се ползва и при направата на домашни бонбони.

Вижте и:

- Най-добрите подсладители при печене;

- С кои естествени подсладители можем да заменим захарта;

- Алулоза - предимства и недостатъци на подсладителя.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest