Когато приготвяме супи и се колебаем на коя супа каква подправка да сложим, често изпадаме в паника, за да не сбъркаме нещо. Най-общо казано няма шанс това да се случи ако сложите само сол и черен пипер на вкус, но ако разполагате и с други подправки, особено ако са пресни, е добре да придадете допълнителен аромат на това, което приготвяте. Ето някои насоки относно кои подправки на кои супи подхождат:
Към пилешката супа обикновено се прибавя магданоз и лимонов сок, но те могат да бъдат заменени съответно с чубрица или оцет. Ако разполагате пък с корени целина и пащърнак, можете спокойно да ги нарежете на дребно и да ги пуснете още докато пилето се вари.
Те пускат аромата си по време на варенето, за разлика от пресния магданоз и чубрицата, които е препоръчително да слагате накрая. Всичко това важи и за супите от пуешко и заешко месо.
Ако приготвяте пилешка супа по средиземноморска рецепта е възможно да срещнете и подправки като риган, босилек и мащерка. Обикновено те се слагат малко преди да е готова супата и е за предпочитане да са пресни.
Към свинската супа могат да бъдат добавени всички подправки, които обикновено слагаме на пилешката супа. Към нея също така много добре върви скилидка чесън, дафинов лист и стрита суха чушка, която по желание може да бъде и люта. Тук е моментът да се спомене, че дафиновият лист се слага в началото на варенето на супата, а не в края, за разлика от повечето подправки.
Към агнешката супа освен традиционните подправки често се добавят и листни зеленчуци като спанак, лапад, коприва и др. Повечето домакини приготвят агнешката супа със застройка от яйца и кисело мляко.
Ако сте решили да си направите ароматна рибена чорба, имайте предвид, че в повечето рибарски селца, местните жители слагат в нея и девесил.
За боб чорба и чорба от леща най-пасва да се добави джоджен.
Ако приготвяте супа от бамя или зелен боб, няма да сбъркате ако сложите цяла връзка ситно нарязан копър.
Към постните супи можете да подходите с повече творчество, като дори на някои от тях пасва и кимион. Стандартният вариант остава копър и магданоз. Не забравяйте, обаче, че когато готвите посни супи, е добре да прибавите и малко мазнина, най-добре масло или зехтин.
Телешкото варено се подправя традиционно с целина, черен пипер на зърна и магданоз.
Коментари