Пилешката супа е любимо ястие на малки и големи. С носталгия си спомняме за времето, в което нашите баби са я приготвяли по рецепта, предаваща се от поколение на поколение.
Да, прекрасната пилешка супа задължително се прави с любов и внимание, но и с правилните съставки. Ако все още не сте улучили с кои ароматни треви да я приготвяте, задължително трябва да погледнете в следващите редове.
Там ще видите най-подходящите подправки за класическата супа с пилешко месо, която е чудесен лек при грип и настинка. В бонус ще споделим с вас и някои от здравословните ползи на тези подправки, защото е важно храната да бъде не само ароматна и вкусна, но и полезна.
Разгледайте подправките и научете как правилно да ги добавяте към пилешката супа.
Босилек
Вкусът на босилека е леко горчив, но той има сладък аромат. Трябва да се добави в супата 1-2 минути преди готовността ѝ, в сух или свеж вид. Босилекът засилва имунитета, има силни свойства в борбата с гъбични инфекции, вируси и бактерии. Помага за облекчаване на настинки и възпаления в тялото.
Активно работи с онкологичните заболявания. Значително помаха на хора, страдащи от астма. Действа добре при лош дъх и укрепва венците. Лекува подуване, колики и диария, подобрява храносмилането и съня. Намалява холестерола. Ефективен е при офталмологични заболявания, помага за облекчаването на стоматологична и менструална болка.
Червен пипер
Вкусът на червения пипер е много остър и се добавя в малки количества в супата. Прекрасен антисептик, стимулира паметта, третира всички заболявания на храносмилането, пречиства тялото, ускорява кръвта, насърчава отхрачването по време на силна кашлица.Помага да се асимилира храната и е полезен при заболявания на сърцето и кръвоносните съдове.
Черен пипер
Вкусът на тази подправка е остър, идеално пасва вкуса на пилешката супа и се добавя в нея на вкус. Той съдържа голям брой витамини, антиоксиданти, етерични масла и минерали. Един от най-добрите стимуланти за храносмилането, пречиства тялото, помага при възпалителни процеси. Унищожава бактериите и отстранява излишната течност от тялото. Стимулира апетита и увеличава секрецията на слюнката.
Риган
Може да се добави в суха форма 1-2 минути преди готовността на ястието. Богат е на протеини, мазнини, въглехидрати и фибри. Риганът има голям брой витамини А, В1, В2, В3, В6, В9, С, Е, К, и минерали. Препоръчва се при диабет и метаболитни нарушения. Третира заболявания на сърцето, черния дроб и бъбреците. Лекува раните успешно.
Магданоз
Има свеж аромат и се добавя към супата с прясна нарязана форма. Изключителен източник на витамин С, прекрасен диуретик, насърчава загуба на теглото, активно се бори с вируси, помага в борбата с възпалителни процеси. Подобрява апетита и настроението. Успокоява състоянието с висока температура, кашлица и преумора.
Мащерка
Има подчертана миризма и остър пикантен вкус. Перфектно се съчетава с пилешката супа. Помага там, където антибиотиците са безсилни. Бори се със заболявания на стомаха, черния дроб. Помага при отравяне, лекува рани и натъртвания. Тя възстановява ендокринната система и помага за нормализиране на теглото.
Естрагон
Приятен е с много мек, пикантен и сладък вкус. Естрагонът се добавя към супата 1-2 минути преди готовността. Полезен е за нервите, лекува слаб стомах, изчиства черния дроб и жлъчните пътища, премахва газовете. Ще ви помогне при проблеми с пикочно-половата система.
Дафинов лист
Вкусът му е горчив, ароматът му е кисел. Добавете 1-2 листа няколко минути, преди супата да е готова. Незаменим при заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Третира заболявания на опорно-двигателния апарат, почиства ставите от соли и други отлагания. Стимулира метаболитните процеси в тялото, повишава устойчивостта към вируси и инфекции.
Индийско орехче
Индийското орехче има пикантен вкус и добре подчертава вкуса на пилешкия бульон. Въвежда се в супата под формата на смесени подправки преди сервиране. Помага за смилането на храната, стимулира секрецията на стомашния сок, премахва спазмите и подуването на червата.
Карамфил
Вкусът на карамфила е парещ и остър. Добавете една суха пъпка на 1 литър бульон няколко минути преди готовността. Силно загрява, стимулира апетита и храносмилателния процес. Намалява слузта в тялото и спомага за отхрачване при кашлица.
Целина
Целината има пикантен вкус и се внася в бульона по време на готвене като букет или нарязан корен. Намалява оттока, премахва токсините и намалява теглото. Дава настроение и сила, подобрява съня. Помага при възпалителни заболявания в тялото и увеличава имунитета. Използването на целина е полезно при диабет и заболявания на щитовидната жлеза.
Ако обичате пилешка супа, препоръчаме да опитате нашите рецепти за:
Коментари