Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се прави пилешка супа?

Как се прави пилешка супа?

редакция:
Как се прави пилешка супа?

Има ястия, които са любими на всички и стават част от националната кухня. У нас такива са боб чорбата, баницата със сирене, мусаката и пилешката супа.

Супата от пиле се приема като идеалната храна по време на простуди, тя сгрява, лекува и ободрява, а ние имаме и перфектната рецепта за пилешка супа при грип.

В нашата национална кухня пилешката супа е позната в невероятно разнообразие от вариации - с пилешко месо и зеленчуци, само с месото на пилето, с фиде или с картофи, с ориз, застроена или без застройка. Класическата пилешка супа е бистра, но повечето кулинари я правят застроена.

Рецептата не изисква особени умения и може спокойно да се превърне в първия опит в кухнята на всеки начинаещ. Рецептата следва няколко лесни стъпки.

Пилешка супа

В по-голяма тенджера се слага около половин килограм пилешко месо в 2 литра вода и половин чаена лъжичка сол. От количеството на месото зависи колко силен ще е бульонът, а колкото повече месо ври, толкова по-апетитна и ароматна става супата. С домашно пиле вкусът е по-различен и си заслужава опита. Домашно отглежданото пиле се сварява за около час, докато закупеното от магазина изисква по-малко време.

В началото на варенето в тенджерата се образува пяна и тя трябва да се отстрани. След сваряването пилето се изважда и бульонът се прецежда. Ако месото лесно се отделя от костите, значи е добре сварено.

Вкусната класическа супа от пиле изисква добавянето на зеленчуци. Те се режат на малки кубчета. Най-напред в бульона се добавят 1 морков и 1 глава лук, а след около 5 минути и 2 нарязани на дребно картофа. След още 5 минути се натрошава и шепа фиде. След това се оставя супата да ври до пълно сваряване на картофите и фидето.

В това време свареното пиле се обезкостява, накъсва се на малки парчета и се добавя в бульона със зеленчуци, осолява се и се сваля от котлона като се добавя ½ връзка пресен магданоз.

Тези, които обичат застроени супи, могат да направят класическа застройка. Тя се прави от 1 разбито яйце и лъжица кисело мляко, които се размесват добре. Застройката се добавя в супата на тънка струя малко след като е свалена от огъня, защото не бива да бъде вряща, така яйцето ще се пресече.

Приготвяне на пилешка супа

Ако ароматът на пилето не е достатъчно силен за вкуса на кулинаря, може да добави кубче пилешки бульон, който прави супата по-силна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest