Всеки е чувал за многобройните лечебни свойства, които притежава чесънът, и за това, че неслучайно е известен като природен антибиотик. Това важи дори и за дивия чесън, познат също като левурда или мечи лук.
Дивият чесън се среща на много места из широколистните гори и планините в България. Представлява многогодишно тревисто растение, което се използва както в кулинарията, така и във фармацията.
С нежните пера на дивия чесън можете да украсите салатите си, да декорирате пастети, сандвичи и какво ли още не. Можете да ги добавите в супи и предястия, но имайте предвид, че за да извлечете максимално техните ценни вещества, е добре да ги консумирате пресни.
В случая сме решили да Ви предложим 3 по-нестандартни рецепти с див чесън, които определено представляват интерес:
Ракия с див чесън
Необходими продукти: 1 връзка див чесън, 1 л ракия.
Начин на приготвяне: Дивия чесън се измива и нарязва на едро. Залива се с ракията и се оставя в стъклен съд да престоява около 15 дни. След като измине определеното време, ракията се прецежда, налива се в бутилки, които се затварят добре. Така приготвената ракия е готова за консумация, но може да бъде оставена и да отлежава.
Тази ракия се счита за лечебна, защото има свойството да понижава кръвното. Освен това ракията с див чесън помага при атеросклероза, проблеми с паметта и виенето на свят.
Салата от див чесън
Необходими продукти: 1 връзка див чесън, 1 връзка копър, 2 сварени яйца, 1 салата Айсберг, 1 ч. ч. кисело мляко, сол и зехтин на вкус
Начин на приготвяне: Салатата Айсберг се измива, накъсва и се слага в голяма купа. Към него се добавят измитите и нарязани на ситно копър и див чесън и обелените и нарязани на кубчета яйца. Добавят се подправките на вкус, разбърква се и се залива с киселото мляко. Така приготвената салата е готова за поднасяне.
Картофено пюре от див чесън с топено сирене
Необходими продукти: 1 кг картофи, 1 връзка див чесън, 4 топени сиренца (от триъгълните), 50 г масло, 100 мл прясно мляко, сол на вкус
Начин на приготвяне: Картофите се измиват, обелват и нарязват на дребно. Заливат се с подсолена вода, колкото да ги покрие, и се варят на слаб огън, докато омекнат. Когато са готови, се прецеждат и към тях се добавят маслото и топените сирена. Връщат се за кратко на котлона, докато маслото и сирената се разтопят, пюрето се размачква, като постепенно се добавя и млякото. Накрая се добавя ситно нарязаният див чесън и, ако е необходимо, още сол. Отново се разбърква и се поднася като гарнитура, докато е още топло.
Виж също какви са ползите от дивия чесън, как се използва див чесън в народната медицина и към кои ястия се добавя дивия чесън.
Коментари