Ползи от консумацията на орехи
Сред ядките може би най-популярни са орехите. Те дават на тялото здравословни мазнини, фибри, витамини, минерали. Те имат най-висока антиоксидантна активност в сравнение с която и да е друга ядка, благодарение на витамин Е, мелатонин и полифенолите в състава им.
Орехите имат значителни запаси от омега-3 мастни киселини, основни мазнини, които са необходими в диетата.
Консумацията на орехи намалява възпаленията в тялото с помощта на полифенолите, намалява и риска от някои видове рак.
Въпреки високата си калоричност тези ядки не водят до качване на излишни килограми и даже може да подпомогнат поддържането на оптимално тегло.
Контролирайки кръвната захар, те предпазват от диабет тип 2, понижават кръвното налягане, поддържат добра мозъчна функция и са широко достъпна ядка. Затова намират приложение в много храни.
Какво да приготвим с орехи
Освен че могат да се консумират в сурово състояние, орехите са съставка в разнообразни рецепти.
Ястия с месо
Ореховите ядки правят добър тандем с месото в различни рецепти. Популярни ястия са кюфтетата с кайма или пуешко и орехи, свинското филе с орехи и плодове, пилешкото месо с орехи, пържолите с чесън и орехи, пълненото заешко месо с билки и орехи, пърженият дроб с орехи и много други.
Нещо повече, ореховите ядки са идеална алтернатива на месните продукти и могат да заместят червените меса в диетата, давайки на тялото растителни протеини. Включването на повече храни на растителна основа като орехите ще подобри здравето.
Постни ястия с ядките
Постните растителни храни и орехите са класически начин да се добавя протеини, благодарение на ореховите ядки. Оризът и орехите са най-често срещаната комбинация в разнообразни варианти - постни сарми с ориз и орехи, пълнени чушки с орехи, пълнен лук с ориз и орехи, ориз с моркови и печени орехи, ориз с праз лук, гъби и орехи, или ориз със спанак и орехи и много други вкусни комбинации. Бобът и орехите също се комбинират добре като класическата е боб с гъби и орехи.
Орехови печива
Печивата с участието на орехи представляват най-значителната категория основни ястия с орехи. Ореховите ядки на практика може да присъстват в почти всяко печиво - баница с тиква и орехи, кекс с орехи, печена тиква с орехи, различни видове пирожки с орехи, милинки с орехи и много други.
Десерти
Десертите без орехи никога не могат да бъдат това, което се изисква от едно сладко изкушение. Като се започне от ашурето с орехи, през сладкишите с орехи, кремовете с орехи и сладолед, ореховите торти, които на практика никога не са без орехи и всички видове сладкиши, в които орехите и канелата дават необикновения аромат и вкус на идеалния десерт.
Напитки с орехи
Напитките с орехи са не по-малко любопитна група, в която ореховите ядки заемат значително място. Растителните млека с орехи са любими на много хора - орехово-сусамено мляко, смутита с орехи, релаксиращи шейкове с плодове и орехи, ароматни сиропи с участието на орехите, които им придават завършен вкус. За хидратация на тялото, очистването му от токсини, за редовно изхождане и контрол на апетита може да се приготви орехова вода, подсладена с мед или сироп. Тя е чудесен лек и прочистваща напитка.
Вижте още за колко са калориите в пресните орехи, както и как да предпазите от червеи ядките.
Коментари