Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Какво да приготвим с тиква

Какво да приготвим с тиква

Какво да приготвим с тиква

Сред златните дарове на есента важно място заема тиквата, защото предлага повече от вкусни ястия и ароматни есенни спомени. Тя крие ключа към балансираното хранене и здравословния начин на живот. Това е така, защото след термична обработка тиквата запазва напълно полезния си състав и свойства.

Полезен състав и свойства на тиквата

Тиквата може да се определи като природно чудо - в нея има 90 % вода, а заедно с това огромна палитра от витамини, минерали, антиоксиданти.

В тиквата се съдържат важни и основни витамини - А, С, Е, Д, РР, К, група B. В нея има пет пъти повече каротин, отколкото в моркова. В тялото ни той се превръща във витамин А - мощен антиоксидант, грижещ се за здравето на очите. В 100 грама тиква има 1 грам белтъчини, което е повече дори отколкото в яйцата от пъдпъдък. Трябва да се отбележи и високото съдържание на калий.

Съдържанието на вода я прави нискокалорична, но пък богата на фибри, подпомагащи храносмилането.

Какво може да се приготви с тиква

Какво да приготвим с тиква

Тиквата дава невероятни възможности за включване в различни рецепти, защото позволява всякакви термични обработки - може да се вари, пече, запържи, а също така се приготвя както в сладък, така и в солен вариант, топла и студена.

Супи, салати, печива, десерти, основни ястия - всяка страна по света предлага свои варианти на блюда с тиква, сготвени с някои от сортовете от този прекрасен природен дар. Тиквата затопля, вегетарианска храна е, което значи с неограничена употреба от хора с всякакви хранителни навици.

У нас тиквата най-често се предлага във вариант - печена или варена тиква, кремсупа от тиква или тиквеник.

Тиквените кюфтета също не са екзотика като предложение, макар да не са обичайна част от менюто. Съществуват обаче наистина любопитни предложения.

Сицилиански аранчини

Какво да приготвим с тиква

Сицилианските аранчини с тиква Хокайдо са интересна вегетарианска версия на пържените оризови топчета с пармезан и яйце с плънка от месо. Сготвени с тиква Хокайдо, те се поднасят топли и са интересно предястие, особено ако се поднася вечеря в италиански стил.

Тиква в пица

Друго интригуващо предложение е участието на тиква в пицата. Там тиквеното пюре може да замести доматеното, да се добавят ябълки и лук, настъргано сирене и да се получи по-различна на вкус пица.

Тиква в смути

Какво да приготвим с тиква

В смути с манго тиквата може да участва и в суров вид, но това важи за сорта Хокайдо, който позволява лесна консумация в сурово състояние дори и с кората.

Вижте още защо да пием сок от тиква и как се отслабва с тиква или опитай нашите рецепти за тиквен пай или вкусен чийзкейк с тиква.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest