Тиквата е зеленчук с широко кулинарно приложение, заради своите ценни хранителни и вкусови качества.
Тиквата е невероятно универсален зеленчук, който може да бъде използван в разнообразни рецепти – от сладки, до солени.
Рендосаната тиква, по-специално, предлага удобен начин да се включи този полезен зеленчук в различни ястия, които да използвате в менюто си.
Тиквен хляб
Тиквеният хляб е класически сладкиш, който е популярен през есенните месеци, когато тиквата е в сезон. За да приготвите тиквен хляб, ще ви трябват рендосана тиква, брашно, захар, яйца, масло, бакпулвер, канела и индийско орехче. Започнете с разбъркването на сухите съставки в една купа, а мокрите – в друга. След това добавете рендосаната тиква към мокрите съставки и разбъркайте добре. Смесете сухите и мокрите съставки заедно, докато се получи хомогенна смес. Изсипете тестото във форма за хляб и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса по Целзий за около 60 минути или докато клечка за зъби, поставена в центъра, излезе чиста. Резултатът е ароматен и влажен хляб, идеален за закуска или следобедна закуска.
Тиквени палачинки
Тиквените палачинки са прекрасен начин да започнете деня с вкусен и питателен закуска. За да приготвите тиквени палачинки, ще ви трябват рендосана тиква, брашно, яйца, мляко, захар, бакпулвер и подправки като канела и джинджифил. В голяма купа смесете брашното, захарта, бакпулвера и подправките. В отделна купа разбъркайте яйцата и млякото, след което добавете рендосаната тиква. Комбинирайте мокрите и сухите съставки, докато получите гладко тесто. Загрейте тиган на средна температура и го намажете с масло. Изсипете малки количества от тестото в тигана и гответе палачинките, докато се появят мехурчета на повърхността и ръбовете започнат да се отделят от тигана. Обърнете и гответе още няколко минути до златисто. Сервирайте с кленов сироп или мед и парченца плодове за допълнителен вкус.
Тиквена супа
Тиквената супа е класическо бързо ястие, особено подходящо за студените дни. За да приготвите тиквена супа, ще ви трябват рендосана тиква, лук, чесън, зеленчуков бульон, сметана, сол и черен пипер. Започнете със задушаване на нарязания лук и чесън в голяма тенджера с малко масло, докато станат меки и ароматни. Добавете рендосаната тиква и гответе още няколко минути, за да се смесят вкусовете. Налейте зеленчуковия бульон и оставете да заври. Намалете топлината и оставете да къкри за около 20 минути или докато тиквата омекне. Пюрирайте супата с блендер до гладка консистенция и върнете на котлона. Добавете сметаната и подправете със сол и черен пипер на вкус. Сервирайте гореща с препечени крутони или хляб.
Тиквено ризото
Тиквеното ризото е изискано и вкусно ястие, което съчетава кремообразността на традиционното ризото с нежната сладост на тиквата. За да приготвите тиквено ризото, ще ви трябват рендосана тиква, ориз Арборио, лук, чесън, бяло вино, зеленчуков бульон, пармезан и масло. В голяма тенджера загрейте малко масло и задушете нарязания лук и чесън до мекост. Добавете ориза и гответе, докато стане полупрозрачен. Налейте бялото вино и гответе, докато се изпари. Добавете рендосаната тиква и започнете да наливате зеленчуковия бульон, по малко наведнъж, като разбърквате постоянно. Продължете да добавяте бульон, докато оризът стане кремообразен и напълно сготвен. Накрая добавете настърган пармезан и малко масло за допълнителна кремообразност.
Разгледайте и вкусните ни десерти с тиква.
Коментари