Туршията от камби, морков, карфиол, зеле и други зеленчуци обикновено е готова за няколко седмици. Възхитителна е на вкус и любима на всяко българско семейство.
Есенната смесена туршия е хрупкава, ароматна и е чудесно допълнение към всяко ястие.
При подготовката на туршията тя може да се пресече с аспирин (който е консервант), за да не ферментира.
На около килограм смес, която включва зеленчуци по избор и саламура, се слагат обикновено 3 аспирина, но малко преди тя да е напълно втасала.
Аспирините се разтварят предварително в малко сок, който се излива после в буркана, след което се претака няколко пъти за деня, за да се разпредели консервантът добре. На другия ден туршията отново се претака веднъж или два пъти. Ако туршията е хванала " бяло" отгоре, се обира и се изхвърля, но преди да се сложи аспирин.
С помощта на аспирина годността на туршията се удължава и не ферментира. Зеленчуците стават по-хрупкави, твърди и със специфичен вкус и мисрис.
Има и недостатъци на консервирането с аспирин, тъй като той все пак е лекарство! Всеки преценя сам за себе си дали ще ползва аспирин за да пресече туршията си или не.
Вижте също колко аспирин се слага на туршията, вреден ли е аспирина в туршията или опитайте нашите безотказни рецепти за царска туршия.
Коментари