Аспиринът е най-известното лекарство в света, което вече повече от столетие се използва като болкоуспокояващо, температуропонижаващо, противовъзпалително и противосъсирващо лекарство.
Но това не е единственото му приложение. Хиляди домакини и до ден днешен го използват като консервант за различни видове туршии.
Добавен към саламурата, аспиринът създава високо киселинни среда, която предотвратява развитието на бактерии и запазва зеленчуците хрупкави. Разбира се, най-добре е да ползвате класическия аспирин, която се продава в аптеките, а не някои от по-скъпите аналози.
На един буркан 800 г се слагат 2 аспирина. Обикновено тази доза е напълно достатъчна, особено когато към маринатата има и оцет. Пример затова са и класическите рецепти за бърза туршия с аспирин и краставички с аспирин със студена вода.
Вижте също защо се слага аспирин в туршията и вреден ли е аспирина в туршията.
Коментари