Gotvach.bg»Съвети»Защо да ядем повече дюли?

Защо да ядем повече дюли?

MarianeMariane
Джедай
254955
Защо да ядем повече дюли?

Полезните свойства на дюлите са познати на човечеството от дълбока древност. Смята се, че още бащата на медицината Хипократ е препоръчвал този плод като лек за стомашно-чревния тракт. Понеже в дюлята има високо съдържание на танини, обикновено в народната медицина тя се използва под формата на сиропи и желета.

Дюлите са богати на фруктоза, глюкоза, пектинови съединения, калий, калций, желязо, фосфор и мед. Дори в семената им има редица биологично активни вещества, които действат благоприятно върху организма.

Дюлите не се препоръчват при запек и плеврит, но компотът от дюли и варените дюли са изключително полезни за хора, които страдат от стомашни възпаления и стомашни разстройства.

Печени или варени дюли са чудесно средство против повръщане, а сокът от узрели дюли е природен атисептик. Особено препоръчителен е той при хора, които страдат от заболявания на дихателните пътища.

Благодарение на полезните микро и макроелементи, съдържащи се в дюлите, сиропът или чаят от дюли са полезни при борба с цистит, както и при изразена астма.

Болните от астма могат да приемат отвара от семки на дюля за подобряване на състоянието си. Семките от дюля задължително се варят цели и не се смилат, защото съдържат отровното вещество амигдалин.

Прочети също как се съхраняват дюлите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен