Светлозеленият и с анасонов аромат фенел е зеленчук, заслужаващ внимание. Той може да бъде намерен в магазините през цялата година но сезонът му е лятото.
Със средиземноморски произход, той се съчетава добре с продукти от този район. Главата фенел трябва да бъде по тежка, отколкото изглежда за размера си. Ако е пресен и без петна по повърхността, може да го ползвате, без да го белите.
За салати фенелът се реже на тънки резени и се накисва в ледено студена вода за кратко, за да стане още по хрупкав. За печене или задушаване се реже на хапки. Запазете листата на фенела за поръсване на готовото ястие.
Семената фенел произлизат от растение, което е друго от семейството на фенела. Те приличат на семена кимион, но по издути и с бледозелен цвят. Семената фенел придават анасонов аромат на италианските наденички и на сладки печива.
Нека ви предложа една рецепта, с която да откриете вкуса на този прекрасен зеленчук.
Летни пържоли с фенел
Необходими продукти:
4 свински пържоли без сланина - около 250 г всяка
2 големи глави фенел - нарязани на 8 парчета всяка
2 консерви боб - по 400 г всяка
100 г чери домати
100 мл бяло вино
2 глави лик - едната нарязана на филийки, а другата на ситно
2 с.л. зехтин
1 ч.л. семена фенел - леко смачкани
1 лимон - 1/2 нарязан на резени, другата 1/2 - само сока
Начина на приготвяне: Запържете овкусените със сол и черен пипер пържоли в 1 с.л. зехтин за кратко и после извадете в чиния. В същия съд сложете фенела и филийките лук и гответе около 2-3 минути, като разбърквате. Полейте с вината и оставете да се редуцира леко.
Прибавете лимоновите резени и останалия зехтин и сложете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 10 минути. Разбъркайте и сложете пържолите върху зеленчуците и запечете за още около 20 минути.
После прибавете доматите и гответе още, докато месото се сготви и фенелът стане златист. Смесете нарязания на ситно лук, боба, лимоновия сок и семената фенел. Извадете месото в чиния и смесете сместа с боб и печените зеленчуци. Подправете със сол и пипер и сервирайте.
Коментари