През хладните дни, когато слънчевото греене намалява, в зеленчуковата градина може да се намерят зелени домати. Те имат своето място в храненето, макар че имат противоречива същност.
Какво представлява зеленият домат
Доматът е член на семейство Картофови и в ботанически смисъл е близък роднина с картофите, патладжаните и беладоната. Общото между тях е, че са отровни растения, като съдържанието на токсични вещества е в безопасни дози в узрелите домати и незелените картофени грудки. При някаква обработка на тези зеленчуци те също губят токсините си и са годни за консумация.
Увреждащи субстанции в зелените домати
Главни увреждащи субстанции в представителите на семейство Картофови, в частност зеления домат, е соланинът, както и някои субстанции на гликоалкалоидите и гликопротеините.
Соланинът специално води до повръщане и диария, увреждане на черния дроб, сърдечни аритмии, дихателни проблеми, халюцинации, парализа.
Токсините са защитата на растенията срещу паразити, които ги нападат. В минимална концентрация те имат лечебен ефект, предпазват от патогени - гъбички и бактерии.
В зелените домати тези токсини са по-силна концентрация и затова в сурово състояние те не се ядат. При термообработка обаче, както и при мариноване, особено при пържене, губят токсините. Остават само полезните вещества и кулинарните възможности, които дават при използването им.
Кулинарни и здравословни ползи от зелените домати
Като цяло зеленият домат е допълващ кулинарен елемент в храната с много вкусови качества. Все пак не бива никога да се забравя, че консумацията им трябва да е с мярка.
Здравословните ползи се дължат на богатия им състав. Зелените домати са богати на витамини от почти всички групи и вещества, известни като провитамини. Такива са бета-каротинът, известен като провитамин А, витамин С и В-комплекс. Витамин К, който е ценен при ревматични проблеми, се среща в зеления домат и това прави тази храна антиоксидатна.
Може да се отбележат микроелементите желязо, магнезий, фосфор, калий и манган.
Ниските калории и високото съдържание на полезни фибри и протеини също прави зелените домати полезни за консумация.
Алкалоидът томатин потиска растежа на туморите, особено при рак на гърдата, стомаха и дебелото черво. Ферментацията и термичната обработка подпомагат намаляването на токсичните алкалоиди.
Вижте още нашите идеи за есенни разядки със зелени домати. А знаете ли, че може да сложите зелените домати в супа.
Коментари