Сушените плодове са ценен хранителен продукт и това е известно от дълбока древност. За това свидетелстват археологически находки.
Хората отдавна са открили, че слънчевата светлина и въздухът са способни да удължат живота на някои растения до следващото събиране на реколтата.
Съвременният начин на живот превръща сушените плодове в наистина безценен продукт, защото те съчетават в себе си любимия на много хора сладък вкус и в същото време са полезни за здравето.
Сушените плодове са дехидратирани до двадесетпроцентно съдържание пресни плодове. Затова калоричността на сушените плодове е много висока – 275 калории на сто грама.
В сушените плодове няма стабилизатори, консерванти, оцветители, емулгатори и нитрити. Те могат да бъдат наречени натурална биодобавка. Естествено, в процеса на изсушаване част от полезните вещества се губят.
Но ценните микроелементи като калций, желязо, натрий и магнезий, а също така целулоза и пектин се запазват в пълния си обем. Затова сушените плодове са истински концентрат на полезни вещества.
Така например само петдесет грама сушени вишни са в състояние на задоволят дневната ви нужда от кобалт, витамин В6 и магнезий, а няколко сушени кайсии – нуждата от калий и желязо.
Ако изяждате всеки ден по пет сушени сливи, смокини, кайсии или фурми, можете да забравите проблемите със стомаха – растителните влакна, които се съдържат в сушените плодове, се грижат за доброто храносмилане.
След десет дни, ако не прекъсвате цикъла на зареждане със сушени плодове на организма си, ще видите как тенът ви ще стане по-свеж, а косата и ноктите ще укрепнат.
Това се дължи на калция, който се съдържа в сушените плодове. Винаги, когато ви се яде нещо сладко, хапнете сушени плодове вместо парче торта. Въпреки че са доста калорични, сушените плодове, за разлика от сладкишите, зареждат тялото с ценни вещества.
Преди да изядете плодовете, ги измийте добре и след това ги накиснете за няколко минути в студена вода – така ще се усвоят по-добре от организма ви. Ако искате да ядете компот от сушени плодове, не ги варете, а просто ги залейте с гореща вода и ги похлупете с капак.
Коментари