Кой е любимият ви сушен плод? Цветът му естествен ли е или е от добавки, от които трябва да се пазите? Кои плодове са с естествена сладост, кои имат твърде много добавена захар и кои не могат да се ядат без малко ябълков сок? Кой плод е толкова неестествен, че е по-добре да се откажем от него и дори да го заменим с шоколад?
Десетки видове сушени плодове красят рафтовете на пазарите, примамвайки ни и карайки ни да мислим, че са здравословни. С цялото ни уважение към плодовете, и да, повечето сушени плодове съдържат всякакви добавки и вещества, които са по-подходящи за експериментална лаборатория и по-малко за вашето тяло.
И така, кое ще подслади деня ви и кое е по-добре да избягвате?
Папая

Какво наистина се съдържа в нея?
Сушената папая съдържа бета-каротин, който е известен с приноса си за здравето на очите и предотвратяването на различни видове рак. Съдържа също изобилие от калий, който е важен за балансиране и понижаване на кръвното налягане, и ензим, наречен папаин, който разгражда протеините и по този начин подпомага храносмилателния процес.
Както всички плодове, съдържа и диетични фибри, които също са полезни за храносмилателната система.
Оригиналният оранжев цвят на папаята не се запазва в изсушените парчета, а забележимият цвят се постига чрез добавяне на хранителни оцветители и консерванти, включително хранителните оцветители тартразин (102E) и серен диоксид (E220), който се използва за запазване на цвета в сушените плодове и вината.
Министерството на здравеопазването одобрява добавянето на такива хранителни оцветители и консерванти в малки количества, тъй като не са открити убедителни доказателства, че те причиняват вреда. На практика някои хора могат да развият алергична реакция към някои оцветители, а някои хора ги ядат в по-големи количества от разрешените, защото се намират и в други храни, а не само в сушени плодове.
Огромни количества захар се добавят към папаята по време на процеса на сушене. Поради тази причина две до три парчета сушена папая се считат за предостатъчно от плода. Не се обърквайте за момент, че това е еквивалентно на прясна папая.
Сушена кайсия

Кайсиите са богати и на калий и диетични фибри. Значителният укрепващ фактор, добавен тук, е желязото - хранителният компонент, който е от съществено значение за поддържането на нормален кръвен обем - предотвратявайки анемия. Има значително влияние върху способността ни за концентрация и бдителност.
Преди беше възможно да се намерят само сушени кайсии с оранжев цвят и изглеждаше логично това да е цветът им, особено защото не знаехме, че към тях добавят серен диоксид (220E), който може да причини астматична реакция. Но не се отчайвайте, през последните години на пазара се появиха кафяви натурални сушени кайсии без добавяне на сяра. Ще ги разпознаете по неравномерния им цвят, който е склонен да бъде кафяв.
Сушените кайсии, кафяви или оранжеви, нямат добавена захар! Това го прави успешен вариант за лека закуска. Две до три парчета съставляват една порция плодове.
Сушени червени боровинки

Червените боровинки са неразделна част от пантеона на сушените плодове.
Те се считат за по-здравословни благодарение на антиоксидантите от семейство антоцианини (които се срещат също в ягодите, лилавото зеле, червеното вино и други червени плодове), които помагат за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, диабет, забавят процеса на стареене и поддържат правилната мозъчна функция.
В продължение на много години се смяташе, че консумацията на червени боровинки помага за предотвратяване и лечение на инфекции на пикочните пътища. Естественият им червен цвят е уникално здравословен антиоксидант. Те също така обикновено не съдържат консерванти.
За съжаление, съдържанието на захар е много. Една супена лъжица сушени червени боровинки е еквивалентна на порция плод, например средно голяма ябълка. Има и сушени червени боровинки без захар, но те са толкова кисели, че е трудно да се изядат повече от две или три парчета.
Препоръчително е да търсите замразени червени боровинки - те съдържат само естествена захар, без масло или консерванти.
Годжи бери

Тези малки плодове съдържат важен антиоксидант - ксантин, който помага за предпазване на ретината от радиация. Те съдържат също бета-каротин, желязо и калий. Китайската медицина ги разглежда като източник за укрепване на тялото и ума, а също и като средство за предотвратяване на анемия.
А цветът, естествен ли е? Да! Напълно естествено.
Към годжи бери не се добавя захар, което е част от причината плодовете да са сравнително сухи и да не приличат по текстура на червени боровинки или грозде. Това е по-добрият вариант, а тези, на които им е трудно да усетят текстурата, могат да ги накиснат в малко вода преди консумация.
Вижте още полезни съвети за сушени плодове в домашни условия, както и не пропускайте да разгледате тези сочни предложения за сладкиши със сушени плодоове.
Коментари