Замразяването представлява здравословен начин да се запази полезния състав на плодовете за по-дълго време. Това е един от начините за съхранение на боровинки, за да ги използвате за бърз чийзкейк, клафути с плодове, или пък за гарниране на дебели палачинки.
За замразяването се използват само здрави и добре узрели плодове.
В замразяването на боровинките няма нищо сложно.
Преди да замрази те боровинките, ги почистете от листата, махнете тези плодове, които са наранени и ги измийте. Избират се само твърди и добре узрели плодчета за замразяване.
След като ги измиете, те трябва да бъдат оставени да се отцедят и изсъхнат.
Когато изсъхнат напълно, прехвърлете боровинките в по-голяма тава. Разпределете ги по дъното на тавата, така че да бъдат на един слой.
Тази тава с боровинките трябва да престои около два часа във фризера. Така плодчетата няма да се слепят и ще замръзнал поотделно всеки плод.
След като минат тези два часа, ги прехвърлете в пластмасови контейнери или в пликчета и го върнете във фризера.
Така замразените боровинки могат да се съхраняват една година.
Когато ви потрябват боровинки за домашни сладкиши или пък като гарнитура на панирани сиренца, извадете от фризера два-три часа по-рано, за да се размразят. Важно е това да стане на стайна температура.
Коментари