Домашният сироп от боровинки е от най-добрите допълнения към вашата закуска. Той е свеж, деликатен на вкус, без изкуствени подсладители и ще искате да го добавите към почти всичко!
Може да се сервира с царевичен хляб, гофрети, палачинки, пържени филийки и прочие за допълнително сладък и плодов вкус!
Този плодов сироп може дори да се добави към домашна лимонада с ледчета, за да създаде перфектната лятна напитка!
Най-добрата част при този домашен сироп от боровинки е, че той изисква само 4 прости съставки, за да се направи! Направата на този сироп не изисква много време!
Как да си направите сироп от боровинки? Ще са необходими:
- 1 лимон, цял и измит;
- 5 чаени чаши боровинки, измити (около 1 кг);
- 1 ч.ч. вода;
- 1 ч.ч. кафява захар.
Сокът на лимона се изцежда и се оставя настрана. Боровинките се пасират.
В тенджера на умерен котлон се оставят боровинките и водата да заврат. Къкрят така около 15 минути при периодично разбъркване.
След което се отстранява тенджерата от котлона и пасираните боровинки се минават през сито, поставено върху топлоустойчива купа. Отстраняват се твърдите частици.
Връща се сокът от боровинки в тенджерата, се добавя и захарта. Оставя се сместа да заври и се оставя да къкри за около 10 минути, докато леко се сгъсти. По желание може да се добави пръчка канела тук.
Следва да се добавят 2 супени лъжици лимонов сок и да се разбърка до хомогенна смес. Вари се още минута-две. Сваля се сиропа от огъня и се оставя да се охлади.
С помощта на фуния се изсипва боровинковият сироп в чисти буркани отгоре с капак.
Съхранява се в хладилник до три месеца или във фризера до девет.
Коментари