Начинът, по който се замразяват продуктите, е от съществено значение за дългото им съхранение. Вижте кои са най-подходящите начини за запазване на продукти във фризер или камера, какъв е срокът на съхранение и как най-добре се размразяват птици.
Подходящи за замразяване са всички видове домашни птици – кокошки, гъски, патици, пуйки.
Много е важно преди да замразяване птиците да бъдат почистени от вътрешности и измити отвътре и отвън. Препоръчва се след това месото да престои едно денонощие на хладно място. По-дребните птици се замразяват цели, а едрите се разпределят на порции за готвене.
След което е необходимо продуктите да се опаковат в алуминиево или полиетиленово фолио. Месата трябва да бъдат плътно завити така, че да няма никакъв въздух.
В допълнение готовите опаковани пакети трябва и да се залепят. Препоръчително е да поставите етикети с вида на месото, теглото и датата, на която го поставяте във фризера.
Кокошките с тегло до килограм и половина имат максимален срок на съхранение 7 до 8 месеца. Най-добре е размразяването да става 10-12 часа при стайна температура. Ако ще печете кокошката, размразяването може да бъда само частично.
Пилетата до 800 грама също имат съхранение седем-осем месеца, а размразяването им става за 7-10 часа при стайна температура.
Патиците имат по-малък срок на съхранение. Максималното препоръчително време, за което патицата може да престои във фризера, е до четири месеца. Готова за готвене патицата е след 10-12 часа при стайна температура.
Гъската с тегло 4 до 6 килограма се разфасова на парчета с максимално тегло 2.5 кг. След почистване, измиване и опаковане гъшето месо може да се съхрани до 12 месеца. Размразяването отново е 10-12 часа.
Същото важи и за пуйките. Разликата е, че годна за употреба пуйката е само до 6 месеца.
Коментари