Сушените плодове са много вкусна и питателна храна, съдържат много прости захари и са с висока калоричност.
Чрез сушенето качествата на плода се запазват много повече от тези на консервираните плодове, като същевременно се намалява и водното съдържание.
Затова сушените плодове са истински букет от полезни вещества. Така например, само 50 грама сушени вишни могат да задоволят дневната нужда на организма от кобалт, витамин В6 и магнезий, а няколко сушени кайсии – от калий и желязо.
Ако консумирате на ден 5 сушени сини сливи, смокини или кайсии, ще забравите за стомашните си проблеми, защото влакната, които съдържат, със сигурност ще регулират работата на стомашно-чревния тракт.
Сушене на плодове в домашни условия
Целта на сушенето е да се намали количеството вода чрез загряване и по този начин да предотврати развитието на бактерии, които развалят храната.
За целта, трябва да се подберат зрели и здрави плодове. Ако има наранени части, задължително се отстраняват.
Измийте, сортирайте и нарежете плодовете на тънки резени. Нарязването на плодовете позволява на сухия въздух да циркулира и да изсуши първо повърхността на плода. Колкото по-голямо е съдържанието на вода в плода, толкова на по-големи парчета трябва да го нарежете.
Сушенето на плодовете се извършва при естествени условия на слънце и на въздух или в готварски печки при ниска температура.
При сушене плодовете и зеленчуците претърпяват редица промени – физични, химични, биологични. Независимо от това, остават богати на въглехидрати и минерални вещества.
Плодовете трябва да се подредят на дървени скари, да се изложат на слънце и да се внимава да нямат допир до почвена повърхност и растителност. Хубаво е да се подредят на единични пластове и да се поставят на слънчеви места с въздушни течения.
Трябва да се има готовност за покриване на скарите, в случай че завали дъжд.
Сушенето на плодовете във фурна може да се осъществи независимо от метеорологичните условия. След като плодът е почистен, се поставя в чиста и суха тава. По желание дъното може да се покрие с домакинска хартия. Фурната се загрява до 40-45 градуса.
Удачно е да се използва нощна енергия, защото плодът обикновено се суши за една нощ. Плодът се счита са сух, когато при притискане не овлажнява пръстите.
Сочните плодове /ягоди, смокини, кайсии, праскови/ се нареждат в тавата на един ред, а по-едрите с разреза нагоре. Черешите и подобните им се сушат с костилките, сливите по желание с или без костилки, а семковите се почистват от семките и се нарязват.
Коментари