Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Модерни и здравословно идеи с просо

Модерни и здравословно идеи с просо

Модерни и здравословно идеи с просо

Просото е сред най-старите култури, служили за прехрана на човечеството, което днес е позабравено. Тази култура не е зърно, а семе от изключително издръжливо растение, което не е нападано от вредители и затова не се обработва с пестициди. Следователно просото е изключително чиста храна с много предимства.

Предимства на просото като храна

Просото е безглутенова храна

Това е семе без съдържание на глутен, много подходящо при глутенова непоносимост. Тъй като влиза в ограничен списък храни с такава характеристика, просото още повече изпъква с достъпната си цена. Спокойно може да го използвате в безглутенови ястия.

Просото е алкална храна

Ползите от алкалните храни са известни, а просото остава алкална храна след готвене. Тъй като поддържането на високо ниво на алкалните храни в диетата има антиканцерогенно действие, просото става част от супер храните.

Здравни ползи от коснумацията на просо

Съдържанието на магнезий в просото го прави много добра опция за жените в менопауза като превенция на рака на гърдата, остеопорозата и ставните възпаления. Има своите здравни ползи и за сърцето, артериите и за профилактика на лошия холестерол. Добро средство е при възстановяване след боледуване. Фибрите в състава на просото пазят храносмилателната система.

Модерни и здравословни рецепти с просо

Поради неутралния си вкус просото има широко приложение и прави чудесни комбинации с широк диапазон от продукти. За вегетарианците то е чудесна опция за прости и питателни идеи с просо.

Просо с коприва и сирене

Просо с коприва на фурна
Снимка: leonardo.ai

Необходими продукти:

1 буркан коприва

1 тиквичка, около 250 грама

150 грама просо

60 грама сирене

1 яйце

1 супена лъжица пресен копър на ситно

3 супени лъжици зехтин

Черен пипер

Приготвяне:

Копривата се запарва във вряла вода за 3-4 минути, а после се измива под течеща вода. Попарената коприва се реже на ситно.

Просото се измива и пуска във вряща вода до лекото разпукване на зърната, след което се отцежда.

Тиквичката се настъргва на ситно ренде и се отцежда от сока. След това се смесват копривата, просото, тиквичката, 1 яйце, зехтинът, копърът и малко черен пипер.

Сместа се изсипва в намазана с мазнина тава и се притиска с лъжица да се уплътни. Пече се 25 минути в загрята на 220 градуса фурна.

Сервира се с кисело мляко.

Десерт с просо

Десерт с просо

Необходими продукти:

1 чаена чаша просо

1, 5 чаени чаши течна сметана

1 чаена чаша прясно мляко

0, 5 чаена чаша вода

0, 5 чаена чаша захар

4 супени лъжици масло

1 чаена лъжица ванилия

1 чаена лъжица канела

1 шепа сушени плодове по избор

Приготвяне:

Прясното мляко, течната сметана и водата се загряват в тенджера до образуване на мехурчета.

В друга тенджера се разтопява маслото, добавя се просото и се разбърква добре. После се добавят захарта и ванилията. След 3-4 минути се сипва сместа от млякото, сметаната и водата на тънка струйка при непрекъснато бъркане. Слагат се сушените плодове.

Сместа трябва да къкри на слаб огън до готовност, като се разбърка регулярно. Ако просото не е омекнало достатъчно, може да се добави още вода.

Десертът с просо се сервира в купичка, поръсен с канела. Наподобява мляко с ориз.

Ако търсите още вкусни кулинарни предизвикателства, изпробвайте също:

- супи с просо;

- здравословни салати с просо;

- постни сарми с просо;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest