Просото е сред най-старите култури, служили за прехрана на човечеството, което днес е позабравено. Тази култура не е зърно, а семе от изключително издръжливо растение, което не е нападано от вредители и затова не се обработва с пестициди. Следователно просото е изключително чиста храна с много предимства.
Предимства на просото като храна
Просото е безглутенова храна
Това е семе без съдържание на глутен, много подходящо при глутенова непоносимост. Тъй като влиза в ограничен списък храни с такава характеристика, просото още повече изпъква с достъпната си цена. Спокойно може да го използвате в безглутенови ястия.
Просото е алкална храна
Ползите от алкалните храни са известни, а просото остава алкална храна след готвене. Тъй като поддържането на високо ниво на алкалните храни в диетата има антиканцерогенно действие, просото става част от супер храните.
Здравни ползи от коснумацията на просо
Съдържанието на магнезий в просото го прави много добра опция за жените в менопауза като превенция на рака на гърдата, остеопорозата и ставните възпаления. Има своите здравни ползи и за сърцето, артериите и за профилактика на лошия холестерол. Добро средство е при възстановяване след боледуване. Фибрите в състава на просото пазят храносмилателната система.
Модерни и здравословни рецепти с просо
Поради неутралния си вкус просото има широко приложение и прави чудесни комбинации с широк диапазон от продукти. За вегетарианците то е чудесна опция за прости и питателни идеи с просо.
Просо с коприва и сирене
Необходими продукти:
1 буркан коприва
1 тиквичка, около 250 грама
150 грама просо
60 грама сирене
1 яйце
1 супена лъжица пресен копър на ситно
3 супени лъжици зехтин
Черен пипер
Приготвяне:
Копривата се запарва във вряла вода за 3-4 минути, а после се измива под течеща вода. Попарената коприва се реже на ситно.
Просото се измива и пуска във вряща вода до лекото разпукване на зърната, след което се отцежда.
Тиквичката се настъргва на ситно ренде и се отцежда от сока. След това се смесват копривата, просото, тиквичката, 1 яйце, зехтинът, копърът и малко черен пипер.
Сместа се изсипва в намазана с мазнина тава и се притиска с лъжица да се уплътни. Пече се 25 минути в загрята на 220 градуса фурна.
Сервира се с кисело мляко.
Десерт с просо
Необходими продукти:
1 чаена чаша просо
1, 5 чаени чаши течна сметана
1 чаена чаша прясно мляко
0, 5 чаена чаша вода
0, 5 чаена чаша захар
4 супени лъжици масло
1 чаена лъжица ванилия
1 чаена лъжица канела
1 шепа сушени плодове по избор
Приготвяне:
Прясното мляко, течната сметана и водата се загряват в тенджера до образуване на мехурчета.
В друга тенджера се разтопява маслото, добавя се просото и се разбърква добре. После се добавят захарта и ванилията. След 3-4 минути се сипва сместа от млякото, сметаната и водата на тънка струйка при непрекъснато бъркане. Слагат се сушените плодове.
Сместа трябва да къкри на слаб огън до готовност, като се разбърка регулярно. Ако просото не е омекнало достатъчно, може да се добави още вода.
Десертът с просо се сервира в купичка, поръсен с канела. Наподобява мляко с ориз.
Ако търсите още вкусни кулинарни предизвикателства, изпробвайте също:
- супи с просо;
Коментари