Gotvach.bg»Статии»Кулинария»Модерни и здравословни идеи с просо

Модерни и здравословни идеи с просо

Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Мастър Шеф
15183
Модерни и здравословни идеи с просо

Просото, често смятано за скромно зърно, набира популярност през последните години заради забележителните си хранителни ползи и гъвкавостта си в кухнята.

Въпреки че е бил основна храна в много части на света от векове, сега се завръща като модерен продукт и здравословна съставка в различни кухни. В тази статия ще разгледаме някои иновативни и вкусни начини да включите просо в диетата си.

Купа с просо с печени зеленчуци и таханов дресинг

Просото е отлична основа за купа за зърно. Сварете просото според указанията на опаковката и го оставете да изстине. Междувременно изпечете любимите си зеленчуци (напр. сладки картофи, чушки и броколи) във фурната, докато омекнат и леко се карамелизират. Пригответе кремообразен таханов дресинг с тахан, лимонов сок, чесън и малко вода. Комбинирайте просото, печените зеленчуци и дресинга в купа, а отгоре поръсете с пресни билки и поръсете със сусамово семе.

Каша от просо с горски плодове и мед

Здравословни десерти с просо

За здравословна закуска заменете обичайната си овесена каша с просо. Гответе просото с мляко по избор (млечно или растително), докато стане кремообразно и меко. Покрийте го с шепа пресни плодове (ягоди, боровинки или малини), струйка мед и щипка канела. Това здравословно ястие с просо е питателен и сладък начин да започнете деня си.

Пълнени чушки с просо

Просото може да бъде фантастичен пълнеж за пълнени зеленчуци. Отрежете върховете на чушките и отстранете семките. Сварете просото и го смесете със задушени лук, чесън, домати на кубчета и любимите подправки. Напълнете сместа в чушките и печете, докато чушките омекнат. Можете също да добавите малко сирене или доматен сос отгоре за допълнителен вкус.

Салата от просо с нахут и билки

Салата с просо е лек и освежаващ вариант за лятно ястие. Сварете и охладете просото, след което го комбинирайте с консервиран нахут, пресни билки (като магданоз и мента), нарязани на кубчета краставици, чери домати и лимонов винегрет. Комбинацията от вкусове и текстури е възхитителна, което го прави чудесен избор за пикник или като гарнитура.

Ризото с просо и гъби

Салати с просо

Традиционното ризото на основата на ориз може да бъде калорично, но просото предлага по-лека алтернатива. Задушете гъбите, шалота и чесъна в малко зехтин, след което добавете просото и зеленчуковия бульон. Разбърквайте редовно, докато просото се свари и добие кремообразна консистенция. Завършете с поръсване с настърган пармезан и прясна мащерка за успокояваща, но по-здравословна версия на това класическо ястие.

Енергийни барове с просо

Модерни и здравословни идеи с просо

За преносима и питателна закуска, направете енергийни блокчета с просо у дома. Комбинирайте варено просо с ядки, сушени плодове, свързващо вещество като мед или фъстъчено масло и щипка сол. Притиснете сместа в тава за печене, охладете и я нарежете на барове. Тези блокчета са идеални за бързо зареждане с енергия по време на натоварен ден.

Ренесансът на просото в съвременната кухня показва неговата адаптивност и ползи за здравето. Независимо дали търсите питателно зърно, което да замени ориза и пшеницата, или търсите изобретателни рецепти, за да разширите кулинарния си репертоар, просото може да бъде чудесно допълнение към вашата кухня.

Експериментирайте с тези идеи и открийте многото начини да се насладите на това древно зърно в съвременен контекст. Вашите вкусови рецептори и тялото ви ще ви благодарят...а и ще имате сияйна кожа и лъщяща коса.

Вижте още:

- Просото полезно ли е за бременни;

- Здравословни салати с просо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest