Модата е тенденция в някоя област на живота, която хората неотклонно следват. Модно може да бъде нещо ново, но и нещо добре забравено старо.
Когато става въпрос за мода, хората веднага се сещат за облеклото или за интериора, но модата в храната също е любопитна област, която буди интерес точно защото е по-малко дискутирана. А модерните храни съществуват като понятие, както и като класация за определен времеви период.
Кои храни са модерни през 2023
В нашето съвремие за модерни се смятат най-често храните, които са здравословни, тъй като битува разбирането, че те подобряват качеството на живота.
Най-често модерните здравословни храни са доста безвкусни, но това не пречи хората да ги консумират с ентусиазъм заради външния вид или здравословния статус. Сред плодовете авокадото безспорно печели първенството заради възможностите си в здравословен план, но вкусовите му качества отстъпват на повечето плодове.
Морските водорасли са идеален здравословен продукт, но напълно безвкусни. Храни като фъстъченото масло, кейлът и други също са модерни, но безвкусни и не толкова за консумация.
Загрижеността за природата, стремежът към здравословен живот и добър външен вид както на човека, който ги консумира, но и на самата храна, доминират модата в хранителната индустрия и за 2023 година.
Някои предложенията са наистина интересни, други са странни, но предизвикват желание да бъдат изпробвани заради ползите, които се изтъкват от тях. Ето някои модерни храни за годината.
Убе
![Лилави картофи - м одерни храни](/files/lib/600x350/purple-potatoes1.webp)
Това название за храна звучи съвсем екзотично и наистина е такова. Става въпрос за лилав батат, който е вид грудков зеленчук, подобен на картофа. Той има орехов вкус, ванилов аромат и идва от Филипините, за да намери своето място в коктейлите, вафлите, различните торти. Яркият му цвят привлича вниманието в социалните мрежи и сушеното убе вече се предлага в специално разкрити за целта азиатски магазини.
Хибридно месо
Възможностите за избор на протеини се разширяват силно поради наложената мода сред младото поколение към флекситарианство - хранене основно с растителни протеини, които не са добре преработени, но включва и малко животински продукти. Това налага да се предлагат продукти, които са имитация на месо - нови алтернативни протеини.
Хибридното месо е такъв вариант, съчетаващ лабораторно месо и имитации на растителна основа. Предполага се, че това може да е бъдещето на хранителната индустрия.
Коктейли с морски дарове
![Модерни храни](/files/lib/600x350/bruschetta-peas-shrimps.webp)
Мартинитата в Америка все по-често имат вкус на море. Мартини със саламура, с рибен сос, джин или вермут, ароматизирани с пушена риба. Морските вкусове все по-често ще намират място в коктейлните хапки.
Шоу храна
Все повече ресторанти се готвят да предлагат малко повече шоу с храната. Десерти като ледени скулптури или пламтящи десерти като Печена Аляска, ефектни коктейли, които променят цвета си или изпускат дим са модерни, защото връщат вълнението в ежедневието.
Вижте още:
- С кои модерни храни да внимаваме;
Коментари