Макар днес картофи да се консумират по целия свят, тяхната истинска родина е Южна Америка, откъдето вероятно тръгва и поговорката, че картофите ще са вкусни на хората до края на дните им.
В конкретните редове обаче ще говорим не за печени или пържени картофи, а за това как можете да разнообразите стандартната картофена салата с някои по-модерни и находчиви идеи.
Бихме могли да ви предложим много екзотични рецепти за картофени салати, за които освен картофи ще ви трябват и по-нестандартни продукти като цикория, лук шалот, каперси, аспержи и др., но предвид това, че те ще са за изненадващи гости, наблегнахме както на вероятността да разполагате с продуктите от долуописаните рецепти, така и на бързото им приготовление.
Картофена салата с винегрет и пресни зеленчуци
Ще започнем с винегрета, защото всеки знае, че за картофена салата картофите се сваряват с обелката и едва след това се белят и нарязват в желаната от вас форма. Към картофите добавете и набързо бланширани моркови, карфиол, броколи или пък тиквички.
След като всички зеленчуци са изсипани в купа за салата, пристъпвате към приготвянето на винегрета. Важно е да разбъркате много добре 2 с.л. горчица, 4 с.л. балсамов оцет, 100 мл зехтин, 2 с.л. ситно нарязани копър и магданоз, сол и черен пипер на вкус. С този винегрет заливате салатата, разбърквате и я поднасяте.
Отбелязваме само, че количеството на описаните подправки зависи от количеството на самата картофена салата, като гореописаните са за около 1 кг картофи.
Салата от пресни картофи и Чоризо
Испанският колбас с чесън, познат като Чоризо, вече масово е навлязъл в нашата кухня и често можем да го намерим в собствения си хладилник. Все пак, тъй като ще приготвяме салата за изненадващи гости, няма нужда веднага да хуквате към магазина, а просто заменете чоризото с наденица или друг подобен колбас. Всички останали продукти и подправки за изпълнение на рецептата са доста стандартни, така че надали ще ви затрудним.
Почистете добре около 1 кг пресни картофи и ги сварете в подсолена вода. След като изстинат, ги нарежете на шайби и ги изсипете в купа. Отделно нарежете около 300 г чоризо и го запържете в зехтин, като накрая добавите и 4 с.л. ябълков оцет, 1 с.л. горчица и малко кайенски пипер. Когато всичко изстине, добавете сместа към картофите, нарежете към тях и червен или зелен лук, подправете с магданоз и сол, разбъркайте и поднесете модерното си изобретение на гостите си.
Картофена салата с дресинг от хрян
За дресинга ще трябва в купа да забъркате около 200 г кисело мляко, 200 г прясно сирене, 1 с.л. сметана с хрян и сол и черен пипер на вкус. Сварете картофите цели, обелете ги и ги нарежете на кубчета. Добавете към тях нарязани на ситно зелен лук и дръжки на целина. Прибавете дресинга и разбъркайте добре. Тази салата е много подходяща и ако в хладилника ви се намира и някаква пушена риба. Направо ще очаровате гостите си с подобно нестандартно меню!
За повече картофени изкушения не пропускайте да погледнете тези апетитни предложения за пълнени картофи или пък пататник.
Коментари