Предлагаме ви три интересни предложения за картофена салата, които можете да направите за някакъв празник. Първата салата ще ви изненада с комбинацията на картофи, домати и босилек, но вкусът наистина е интересен и ще ви допадне. Ето каква е рецептата:
Картофена салата с домати
Необходими продукти: 4 картофа, 3 домата, глава лук, чесън, босилек, черен пипер, сол.
Начин на приготвяне: обелете картофите и ги сложете в тенджера с вода, заедно с една лъжица олио, щипка сол и скилидка чесън да се сварят. През това време накълцайте на ситно доматите, смачкайте с преса за чесън няколко скилидки.
Когато картофите се сварят, намачквате и тях и след като изстинат, добавяте доматите и чесъна, както и ситно нарязания лук.
Подправяте салатата със сол, ако е необходимо, черен пипер, мазнина, босилек. В случай, че сте любители на лютото, може да добавите една стрита суха люта чушка.
Следващото ни предложение е малко по-скъпо, защото за да си го приготвите ще ви бъде нужна пушена сьомга. Първо нарежете 400 г картофи на кубчета и ги запържете хубаво в тиган с мазнина.
В купа сложете половин краставица, нарязана на много ситни кубчета. Към картофите, докато още са на котлона, добавете 1 с.л. сусамови семена и разбъркайте, отгоре налейте 3 ч.л. винен оцет, подправете с смлян бял пипер и сол.
Отдръпнете салатата от котлона и я изсипете при краставицата – разбъркайте добре и сложете пушената сьомга, която е около 80 г. Накрая нарежете половин връзка копър – най-добре ще е, ако не сложите стъбла в салатата. Разбърквате салатата и сервирате. Ако не обичате сьомга, сменете я с пушена шунка.
Последното ни предложение е малко необичайно, тъй като в салатата са включени кисели ябълки. Ето и какво друго ще ви бъде необходимо:
Картофена салата с ябълки
Необходими продукти: 3 картофа, 3 кисели ябълки, ½ глава целина, глава лук, по 1 ч.л. доматено пюре и горчица, 150 г майонеза, сол, оцет, захар.
Начин на приготвяне: първо сварявате картофите, след което ги обелвате и нарязвате на шайби. Хубаво е да подберете по-дребнички картофи.
Към тях прибавете трите ябълки, нарязани на кубчета. Добавете към сместа захар и сол на вкус, както и оцет и оставете зеленчуците за два часа в хладилник.
Отцедете течността, която се е събрала, след което добавете настърганата на ситно глава целина, горчицата, доматеното пюре, майонезата и настъргания лук. Разбърквате добре и сервирате.
Коментари