Gotvach.bg»Статии»PR Публикации»Оризът - различни видове, различно приготвяне

Оризът - различни видове, различно приготвяне

Храна за ДушатаХрана за Душата
Администратор
157
Оризът - различни видове, различно приготвяне

Бял или кафяв, пълнозърнест, бланширан, с къси или дълги зърна… Басмати, глутенов, хималайски, десертен… И още, и още - от Азия, от Африка, от Европа и такъв, който се отглежда по нашите земи. Оризът съществува в толкова много вариации и разновидности, че едва ли ще му стигне времето на човек да ги изброи, да ги прочете и да ги запомни.

Затова ето кратка селекция на някои от видовете ориз, които със сигурност трябва да се опитат:

Ориз Балдо

Оризът Балдо, макар и по-слабо познат, бързо набира скорост заради разнообразието на приложенията му в кухнята. Той е изключително вкусен и изглежда невероятно добре след всякакъв начин на приготвяне. Този вид италиански ориз се препоръчва не само за ризото, но и за различни видове предястия и храни, приготвени във фурната. Както и другите видове кристален ориз, така и той може да бъде използван дори и в салати.

Неговите зърна са големи и полупрозрачни, богати са на нишесте и имат голям капацитет да абсорбират течности, което е перфектно качество на ориза.

Оризът Балдо е най-добър, когато се вари в съотношение с водата 1:3.5. След като се свари, той трябва да постои 5-10 минути, за да попие аромата от другите съставки.

Може да го съхранявате под вакуум или в стъклен или пластмасов съд, защото е много податлив на влага.

И имайте предвид, че освен течности оризът абсорбира и аромати, както и миризмите на всички свои “съквартиранти” в хладилника.

Ориз Арборио

Оризът Арборио е ориз с по-малки зърна, който носи името на град Арборио в Италия, откъдето произхожда. Той има невероятна кремава текстура, която го прави изключително подходящ за ризото и паеля. Но вкусът му е предизвикателно апетитен, за да може да се сервира и самостоятелно. Разбира се, той е и част от състава на много други ястия като мляко с ориз например.

Оризът - различни видове, различно приготвяне

За оптималния му вкус има специално съотношението между ориз и вода, което средно е около 1:2.5. За две порции например е достатъчна половин чаша ориз и една чаша вода, овкусени с една чаена лъжица масло и половин чаена лъжица сол. За четири порции съотношението е чаша ориз към две чаши вода, 2 чаени лъжички масло и една сол.

За 6 порции ще са нужни чаша и половина ориз и три чаши вода, супена лъжица масло и лъжица и половина сол.

За да достигне идеален вкус, оризът Арборио трябва да се остави около 15-20 минути на огъня, докато абсорбира водата.

Ориз Каролина

Оризът Каролина е с полукръгли и полудълги зърна. Той има жълти отблясъци, но става бял при готвене и има изключителното свойство да попива мазнините. Това го прави много подходящ при приготвянето на ястия на фурна, а също и на сармички. Този вид ориз е предпочитан от много майстори на готвенето и заради невероятното си качество да не залепва. Заради него той е идеален за топинг и салати.

Оризът Каролина няма нужда от накисване, само изплакването е достатъчно. Вари се не повече от 10 минути, а съотношението с водата трябва да е една чаша ориз към две чаши вода. Той е най-подходящ в ролята си на гарнитура към ястията.

За да приготвите четири порции от него, трябва да използвате 400 г ориз, един литър вода или бульон, заедно с малко сол. Кипнете водата или бульона, добавете ориза със солта. Оставете да ври на лек огън, докато течността се абсорбира.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest