Роденият в Шотландия, но израснал в Англия Гордън Рамзи е една от немалкото звездни личности, чиито световен успех е предшестван от тежко детство. От малък Гордън се сблъсква с нестабилност в семейството, поради което едва на 16 годишна възраст се изнася от вкъщи.
Междувременно Рамзи упорито следва мечтата си да стане футболист, като дори достига до проби в елитния шотландски клуб Глазгоу Рейнджърс. Серия от тежки контузии обаче попречват на младока да продължи с професионалния спорт. В своята биографична книга Humble Pie Рамзи пише: Вероятно бях обречен във футбола.
Поход към звездите
За Гордън не е опция да се откаже от мечтата си за успешно професионално развитие и вместо да проклина съдбата за своята провалена кариера на 19, се записва да учи хотелиерство. В резултат на своята упоритост и умения в кухнята получава възможността да попива знания от световните величия в готварството Гай Савой и Марко Пиер Уайт.
Едва осем години след началото на своя професионален път в кулинарията Гордън Рамзи става главен готвач на лондонския ресторант Aubergine, който три години по-късно е оценен с две звезди на Мишлен.
През 1998 Рамзи открива в Лондон първия си ресторант, наречен Гордън Рамзи (Restaurant Gordon Ramsay), който три години след като отваря врати, получава максималните три Мишлен звезди. В момента ресторантьорската империя на Рамзи се разпростира по цял свят с 35 обекта, наградени общо със 7 звезди на Мишлен.
Гордън Рамзи по света
Гордън Рамзи е на “ти” с френската, италианската и английската кулинария, като ястието, с което е най-известен, е телешко Уелингтън. То представлява телешко филе, обвито в многолистно тесто и сервирано с винен сос. Телешкото Уелингтън е и ястието, което редовно затруднява професионалните готвачи в телевизионните предавания Мастър Шеф (Master Chef) и Хелс Китчън (Hell’s Kitchen), които Рамзи води. Именно успешната направа на това ястие е и една от кулминациите в професионалното израстване на смелчаците, които се борят за място в един от ресторантите на Рамзи, както и за голяма парична награда.
Със своите телевизионни участия Гордън Рамзи си заработва статута на звезден кулинар, като приковава за екраните милиони хора по цял свят, които следят кулинарните и лични сблъсъци между участниците. Освен това води и няколко предавания, които учат “домашните” готвачи на професионални техники.
В Ultimate Cookery Course (Основен курс по готварство) Гордън учи зрителите на основни похвати, които всеки успешен готвач трябва да може да прилага. В Gordon’s Great Escapes (Великите бягства на Гордън) пък британецът обикаля света в търсене на нови вкусове и предизвикателства, изправяйки се срещу местни кулинари.
Как да готвим като Гордън Рамзи
В канала на Гордън Рамзи в YouTube има стотици видеа от ТВ шоутата на топготвача. В тях Гордън представя например традиционни семейни рецепти, в приготвянето на които често се включва цялото му семейство.
Освен това Рамзи има и публикувани два кулинарни курса в платформата MasterClass, която се отличава от останалите платформи за онлайн обучение с това, че курсовете се водят от доказали се световноизвестни специалисти.
Компания на Гордън Рамзи правят китаристът Карлос Сантана, покер професионалистът Даниел Негреану и комедийната звезда Стив Мартин.
Първият курс на Гордън набляга както на основите, така и на любимите рецепти на Рамзи като поширани яйца и телешко по уелингтънски. Вторият курс, който бе публикуван наскоро, надгражда над първия, като учи на професионални техники, които могат да се приложат в домашни условия.
За тези, които предпочитат да се научат да готвят като Гордън Рамзи в книжен формат, кулинарът е издал редица книги, като една от тях е насочена към здравословно хранене, което не прави компромис с вкуса.
Гордън е световноизвестен кулинар от десетилетия, но последните години са особено успешни за него. Шоутата му се предават в редица страни, а бизнес начинанията му никнат във все повече места по света. Брандът на Рамзи е лесно разпознаваем, тъй като повечето му предавания и ресторанти носят неговото име.
Всъщност не би било преувеличено да се каже, че Гордън Рамзи е една от най-важните фигури, които отварят света на висококачествената кулинария за обикновения любител. От друга страна, огненият темперамент на Рамзи и строгите изисквания към неговите готвачи са показателни за високите градуси във висшата кулинария, които изискват освен умения, така и ум остър като японска стомана.
Коментари