Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кондензирано мляко у дома само с тези две лесни рецепти

Кондензирано мляко у дома само с тези две лесни рецепти

Кондензирано мляко у дома само с тези две лесни рецепти

Кондензирано мляко е краве мляко, от което е премахната водата. Най-често се предлага с добавена захар като подсладено кондензирано мляко.

Кондензираното мляко е много гъсто и сладко и в подходяща опаковка може да издържи години, без да се развали и без да бъде охлаждано. Често качеството и съставът на кондензираното мляко от магазина не отговаря на нашия вкус. Затова ще ви запознаем с приготвяне на два вида кондензирано мляко у дома.

Вижте как лесно може да приготвите в собствената си кухня обичайното светло и тъмно (гъсто) кондензирано мляко.

Светло кондензирано мляко

Необходими продукти:

мляко - 1 л

захар - 1 ч.ч. непълна (200 г)

В края ще получите 460 г кондензирано мляко.

Начин на приготвяне:

Изсипете мляко (за предпочитане по-мазно - 3.2%) в тенджера, добавете захарта в него, разбъркайте.

Поставете на огъня и оставете да заври, следете го, като разбърквате от време на време. През първите 4-5 минути млякото ще се надува и опитва да кипне, следете го.

След като заври, намалете котлона и оставете да къкри, като бъркате. Колкото по-голям е диаметърът на тенджерата, толкова по-бърз ще е резултатът (това увеличава площта на кипене).

През първите 20 минути не се случва нищо особено. В същото време не е необходимо постоянно да се бъркате (веднъж на всеки 5 минути ще бъде достатъчно).

След 20-25 минути кондензираното мляко ще започне да се променя, варете още 5 минути. Проверете като капнете върху лъжица, трябва да се стича бавно.

Общото време за готвене на домашното кондензирано мляко е 30-35 минути. В същото време в края кондензираното мляко все още ще ви изглежда течно, но след охлаждане ще се сгъсти.

Тъмно кондензирано мляко

Кондензирано мляко домашно

мляко - 1 л

захар - 160 г

сода бикарбонат - 1 щипка

В края ще получите 320 г кондензирано мляко.

Това кондензирано мляко се приготвя по същия начин, но добавете щипка сода към млякото и захарта. Процесът на сгъстяване ще започне малко по-късно поради по-малкото захар. Продължете да варите кондензираното мляко, като бъркате често, правейки огъня все по-бавен и по-бавен. След около час варене кондензираното мляко ще придобие карамелен цвят. Оставете така, след още 15 минути кондензираното мляко ще стане още по-гъсто и по-тъмно. Содата се добавя, за да не потъмнее много кондензираното мляко по време на процеса на готвене.

С приготвеното домашно кондензирано мляко може да направите някое сладко изкушение като:

- млечен пудинг;

- мляко с ориз;

- млечна баница.

- домашен ванилов крем.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest