Кондензирано мляко е краве мляко, от което е премахната водата. Най-често се предлага с добавена захар като подсладено кондензирано мляко.
Кондензираното мляко е много гъсто и сладко и в подходяща опаковка може да издържи години, без да се развали и без да бъде охлаждано. Често качеството и съставът на кондензираното мляко от магазина не отговаря на нашия вкус. Затова ще ви запознаем с приготвяне на два вида кондензирано мляко у дома.
Вижте как лесно може да приготвите в собствената си кухня обичайното светло и тъмно (гъсто) кондензирано мляко.
Светло кондензирано мляко
Необходими продукти:
мляко - 1 л
захар - 1 ч.ч. непълна (200 г)
В края ще получите 460 г кондензирано мляко.
Начин на приготвяне:
Изсипете мляко (за предпочитане по-мазно - 3.2%) в тенджера, добавете захарта в него, разбъркайте.
Поставете на огъня и оставете да заври, следете го, като разбърквате от време на време. През първите 4-5 минути млякото ще се надува и опитва да кипне, следете го.
След като заври, намалете котлона и оставете да къкри, като бъркате. Колкото по-голям е диаметърът на тенджерата, толкова по-бърз ще е резултатът (това увеличава площта на кипене).
През първите 20 минути не се случва нищо особено. В същото време не е необходимо постоянно да се бъркате (веднъж на всеки 5 минути ще бъде достатъчно).
След 20-25 минути кондензираното мляко ще започне да се променя, варете още 5 минути. Проверете като капнете върху лъжица, трябва да се стича бавно.
Общото време за готвене на домашното кондензирано мляко е 30-35 минути. В същото време в края кондензираното мляко все още ще ви изглежда течно, но след охлаждане ще се сгъсти.
Тъмно кондензирано мляко
мляко - 1 л
захар - 160 г
сода бикарбонат - 1 щипка
В края ще получите 320 г кондензирано мляко.
Това кондензирано мляко се приготвя по същия начин, но добавете щипка сода към млякото и захарта. Процесът на сгъстяване ще започне малко по-късно поради по-малкото захар. Продължете да варите кондензираното мляко, като бъркате често, правейки огъня все по-бавен и по-бавен. След около час варене кондензираното мляко ще придобие карамелен цвят. Оставете така, след още 15 минути кондензираното мляко ще стане още по-гъсто и по-тъмно. Содата се добавя, за да не потъмнее много кондензираното мляко по време на процеса на готвене.
С приготвеното домашно кондензирано мляко може да направите някое сладко изкушение като:
- мляко с ориз;
Коментари