Може и да не ви се вярва, но с правилните подправки вкусът на веган колбасите наистина не би се различавал особено от този на месните. За сметка на това съставът им е в пъти по-добър за вашето здраве.
Освен че са калорични, много от стандартните колбаси на пазара са с високо съдържание на мазнини, натрий и други подобрители. Веган наденицата може да се направи по различни начини, като най-често за основа се използва тофу, темпе или боб.
За предпочитане е да си служите с кухненски робот, защото рязането и бъркането на продуктите на ръка ще усложни процеса. Дори да сте скептични към идеята за веган колбас, съветваме ви да опитате следните рецепти за веган мезета без месо, глутен, лактоза - няма да съжалявате.
Веган колбас с нахут
Необходими продукти:
⅓ ч.ч. нахут (55 г) от консерва, отцеден
2 с.л. соев сос
1 с.л. кленов сироп
Половин кубче зеленчуков бульон, разтворено в малко вода
⅓ ч.ч. доматено пюре (87 г)
1 с.л. дижонска горчица
2 с.л. хранителна мая
½ ч.л. чесън на прах
½ ч.л. лук на прах
⅛ ч.л. кимион
⅛ ч.л. кориандър на прах
¼ ч.л. риган
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. паприка
½ ч.л. сол
⅛ ч.л. смлян черен пипер
1 ч.ч. сейтан (150 г)
![Колбаси без месо](/files/lib/600x350/seitan-vegan.webp)
Начин на приготвяне:
В кухненския робот сложете нахута, соевия сос, кленовия сироп, доматеното пюре, горчицата, чесъна на прах, лука на прах, кимона, кориандъра, ригана, чернения и черния пипер, хранителната мая и останалите подправки. Оставете да се разбие до хомогенна смес, която да отделите в купа заедно със сейтана. Разбъркайте с лъжица. Оформете тесто, но не го месете с ръце. Прехвърлете го върху дървена дъска. Нарежете го на четири части и разточете всяко парче във форма на наденица (не е необходимо да е перфектна, формата ще се получи лесно, докато се задушават).
Увийте всяка наденица в пергаментова хартия и след това във фолио и затворете фолиото от всеки край. Не увивайте твърде стегнато, няма нужда. Поставете надениците в съд за готвене на пара над тенджера с вряща вода (или друг уред за готвене на пара, с който разполагате) и оставете 20 минути. След задушаване ги поставете обратно върху дървената дъска и отворете станиола, вече са готови за консумация.
Ако все пак искате да ги печете на скара, загрейте грил тиган на висока температура и го намажете с мазнина по ваш избор. Поставете наденичките отгоре да се изпекат за няколко минути от двете страни. Малко преди да станат готови, ги намажете с веган барбекю сос по желание.
Веган наденички с овесени ядки
Необходими продукти:
1 ч.ч овесени ядки
¼ ч.ч. смляно ленено семе
¼ ч.ч. семена от чиа
¼ ч.ч. хранителна мая
1 с.л. лук на прах
1 с.л. чесън на прах
1 с.л. кленов сироп
2 ч.л. червен пипер
2 с.л. риган
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. смлян градински чай
1 ч.л. смлян копър
1 ч.л. сушена мащерка
1 ч.л. кимион
½ ч.л сол
¼ ч.л. смлян лют червен пипер
щипка люспи червен пипер
¾ чаша зеленчуков бульон
3 с.л. соев сос
Начин на приготвяне:
![Колбаси без месо само с тези веган рецепти](/files/lib/600x350/sausages-roasted4.webp)
Поставете сухите съставки в купа и разбъркайте, докато се смесят. Добавете зеленчуков бульон, соев сос и кленов сироп към сухите съставки. Разбъркайте с дървена лъжица и пасирайте всички съставки в блендера, докато сместа се стегне.
Оставете да престои 10 минути, за да могат семената от чиа и лененото семе да абсорбират влагата.
През това време загрейте тиган с незалепващо покритие на среден огън.
След като тиганът е горещ, леко напръскайте с мазнина при необходимост и започнете да оформяте карначета. Поставете ги в тигана и изпечете от всяка страна до кафеникав цвят.
Непременно разгледайте и тези идеи за:
- Веган пастет;
- Веган баница;
Коментари