Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Колбаси без месо само с тези веган рецепти

Колбаси без месо само с тези веган рецепти

Г. ВълчеваГ. Вълчева
Новак
220
Колбаси без месо само с тези веган рецепти

Може и да не ви се вярва, но с правилните подправки вкусът на веган колбасите наистина не би се различавал особено от този на месните. За сметка на това съставът им е в пъти по-добър за вашето здраве.

Освен че са калорични, много от стандартните колбаси на пазара са с високо съдържание на мазнини, натрий и други подобрители. Веган наденицата може да се направи по различни начини, като най-често за основа се използва тофу, темпе или боб.

За предпочитане е да си служите с кухненски робот, защото рязането и бъркането на продуктите на ръка ще усложни процеса. Дори да сте скептични към идеята за веган колбас, съветваме ви да опитате следните рецепти за веган мезета без месо, глутен, лактоза - няма да съжалявате.

Веган колбас с нахут

Необходими продукти:

⅓ ч.ч. нахут (55 г) от консерва, отцеден

2 с.л. соев сос

1 с.л. кленов сироп

Половин кубче зеленчуков бульон, разтворено в малко вода

⅓ ч.ч. доматено пюре (87 г)

1 с.л. дижонска горчица

2 с.л. хранителна мая

½ ч.л. чесън на прах

½ ч.л. лук на прах

⅛ ч.л. кимион

⅛ ч.л. кориандър на прах

¼ ч.л. риган

1 ч.л. червен пипер

1 ч.л. паприка

½ ч.л. сол

⅛ ч.л. смлян черен пипер

1 ч.ч. сейтан (150 г)

Колбаси без месо

Начин на приготвяне:

В кухненския робот сложете нахута, соевия сос, кленовия сироп, доматеното пюре, горчицата, чесъна на прах, лука на прах, кимона, кориандъра, ригана, чернения и черния пипер, хранителната мая и останалите подправки. Оставете да се разбие до хомогенна смес, която да отделите в купа заедно със сейтана. Разбъркайте с лъжица. Оформете тесто, но не го месете с ръце. Прехвърлете го върху дървена дъска. Нарежете го на четири части и разточете всяко парче във форма на наденица (не е необходимо да е перфектна, формата ще се получи лесно, докато се задушават).

Увийте всяка наденица в пергаментова хартия и след това във фолио и затворете фолиото от всеки край. Не увивайте твърде стегнато, няма нужда. Поставете надениците в съд за готвене на пара над тенджера с вряща вода (или друг уред за готвене на пара, с който разполагате) и оставете 20 минути. След задушаване ги поставете обратно върху дървената дъска и отворете станиола, вече са готови за консумация.

Ако все пак искате да ги печете на скара, загрейте грил тиган на висока температура и го намажете с мазнина по ваш избор. Поставете наденичките отгоре да се изпекат за няколко минути от двете страни. Малко преди да станат готови, ги намажете с веган барбекю сос по желание.

Веган наденички с овесени ядки

Необходими продукти:

1 ч.ч овесени ядки

¼ ч.ч. смляно ленено семе

¼ ч.ч. семена от чиа

¼ ч.ч. хранителна мая

1 с.л. лук на прах

1 с.л. чесън на прах

1 с.л. кленов сироп

2 ч.л. червен пипер

2 с.л. риган

1 ч.л. черен пипер

1 ч.л. смлян градински чай

1 ч.л. смлян копър

1 ч.л. сушена мащерка

1 ч.л. кимион

½ ч.л сол

¼ ч.л. смлян лют червен пипер

щипка люспи червен пипер

¾ чаша зеленчуков бульон

3 с.л. соев сос

Начин на приготвяне:

Колбаси без месо само с тези веган рецепти

Поставете сухите съставки в купа и разбъркайте, докато се смесят. Добавете зеленчуков бульон, соев сос и кленов сироп към сухите съставки. Разбъркайте с дървена лъжица и пасирайте всички съставки в блендера, докато сместа се стегне.

Оставете да престои 10 минути, за да могат семената от чиа и лененото семе да абсорбират влагата.

През това време загрейте тиган с незалепващо покритие на среден огън.

След като тиганът е горещ, леко напръскайте с мазнина при необходимост и започнете да оформяте карначета. Поставете ги в тигана и изпечете от всяка страна до кафеникав цвят.

Непременно разгледайте и тези идеи за:

- Веган пастет;

- Веган разядки;

- Веган баница;

- Веган бонбони.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest