Кухненските роботи са многофункционални. Освен да бъркат и режат бързо различни продукти, те се ползват и за месене на тесто, пасиране и пюриране. Някои от уредите са снабдени и със сокоизтисквачка и цитрус преса.
Кухненските роботи служат още за дребно настъргване, фино нарязване и стъргане. Някои от тях дори имат програма за рязане на картофки за пържене (някои потребители обаче отбелязват, че роботите режат картофите по-тънко от очакваното). С тях може да се приготвя домашна кайма, да се натрошават ядки, да се забъркват вкусни шейкове, смеси за кексове и торти и пр.
Те правят за секунди белтъците на пияна, кремовете - идеално гладки, леда - на малки кристалчета. Обърнете внимание каква е мощността на съда. Тези, които са с по-висока мощност, респективно са по-бързи при обработването на продуктите.
Благодарение на кухненските роботи се предотвратяват инциденти при рязане и рендосване на ръка.
Цените на повечето от тези електроуреди варират от 150 до 300 лв., в зависимост от броя функции, мощността и материалите, от които е изработен.
Кухненските роботи могат да бъдат незаменим помощник в кухнята, особено когато ежедневно трябва да се приготвя храна за бебета. Техният недостатък обаче е времето, което се отделя за разглобяването и почистването на различните съдини, дискове, ножове, бъркалки, перки и пр. след използването им.
Така че, преди да си купите такъв уред, преценете дали ще можете да се справите с последващата поддръжка на машината. Добър вариант в този случай е да си закупите робот, чийто части са подходящи за съдомиялната.
Когато избирате модел, помислете и за какви точно продукти ще ви е необходим. Ако ще пюрирате топли продукти, е най-добре да си вземете робот с йенски части.
Пластмасовите съдове са неподходящи, защото, първо, е вредно да се съхраняват топли храни в предмети с пластмасово покритие и второ, защото е много вероятно пластмасата да се напука при работа с топли продукти.
Коментари