Каква дъска за рязане да си купим, така че да бъде безопасна и да можем да я използваме за всичко? Всъщност не трябва да използваме една и съща дъска за всичко – плодове, зеленчуци, месо. Хубаво е месото да се реже на отделна повърхност.
Преди време упорито се твърдеше, че дървените дъски не са безопасни, защото са порести и в тях може лесно да попаднат микроорганизми, които да навлязат в дълбочина на материала. След като пластмасовите дъски не са така порести, би следвало те да са безопасни от тази гледна точка, но се оказва, че не е точно така.
Едно от най-популярните изследвания по този въпрос показва, че и пластмасовите дъски могат да причинят хранително отравяне. Учените заразили и двата вида дъски с бактерии и изследването установило, че тези по дървените дъски умират за няколко часа. Тези, които са били върху пластмасовите обаче, не само не умират, но и успяват да се размножат.
Или казано по друг начин – каквато и дъска да имате у дома, може да причини хранително натравяне, ако не се използва правилно и не се почиства качествено.
Разбира се можете да изберете и стъклена дъска, но тя също има своите недостатъци – но ако говорим за безопасност от развитие на микроорганизми, стъклените са най-подходящи. Да разгледаме накратко трите вида дъски, техните предимства и недостатъци.
- Дървени дъски – може да се каже, че те са универсални и екологично чисти, освен това са си класика. Ако сте избрали подобна дъска, трябва да следите за няколко неща – първо е задължително дъската да е направена от суха твърда дървесина. За да я ползвате правилно, първото нещо, която трябва да направите, е да я залеете с вряла вода и да забършете дървеното изделие с оцет.
По този начин ще убиете евентуални бактерии. Ако използвате дървената си дъска за месо и риба, трябва да почистите повърхността ѝ особено старателно. Измийте с веро, а след това сложете на дъската оцетен разтвор и оставете за няколко минути, след което изплакнете със студена вода. Преди да я приберете в шкаф, дъската трябва напълно да изсъхне.
Има дървени дъски с напречни и надлъжни влакна - тези с напречните са по-издръжливи от тези с надлъжните влакна, но пък са по-скъпи и по-тежки от тях;
- Пластмасови дъски - предимството на пластмасовите дъски е основно цената – те са по-евтини, освен това имат лесна поддръжка. Минусите при този вид дъски са няколко. На първо място, не можем да сме сигурни от какъв материал е дъската – няма как да разберем какво е качеството на пластмасата. Освен това пластмасовите дъски много лесно се надраскват с нож и след няколко седмици дъската ще изглежда стара и захабена. Освен това знаем, че пластмасата отделя вредни за организма частици;
- Стъклена дъска – най-често те се правят от термоустойчиво стъкло, което означава, че могат да се използват не само за рязане, но и за поставка за горещи съдове. Основният им минус е, че много бързо захабяват ножовете, когато режете върху тях. Друг недостатък е хлъзгавата повърхност, която при рязане на месо може да се окаже сериозно предизвикателство.
Коментари