Вегетарианството става все по-популярно. Все повече хора предпочитат кардинално да се откажат от месото и местните продукти. Това неминуемо дава отражение върху целия живот на човека.
Отказът от месото има както своите привърженици, така и своите противници. За да бъдем обективни, е добре да се запознаем с ефектите, които оказва този отказ. Вземете ги предвид, преди да изхвърлите пържолите.
Рискът от рак намалява
Световната здравна организация публикува доклад, в който се посочва, че преработените меса са канцерогенни. Продукти като саламите и бекон се нареждат до цигарите и радиацията по опасност от рак. Едва 50 г от тях дневно увеличават риска от рак на дебелото черво с до 20%.
Рискът от сърдечни болести намалява
Скоро бе доказано, че болестите на сърцето са пряко свързани с консумацията на червено месо. Веществото карнитин, което се съдържа в него, създава микробна реакция, която допринася за развитието на сърдечните болести.
Променя се бактериалният състав на червата
.Чревната флора на месоядните и вегетарианците се различава. Учени от Ню Йорк са забелязали, че в червата на веганите има много по-голямо количество защитни бактерии в сравнение с тези на почитателите на мръвката.
Отслабване
Когато човек спре месото, сваля до 4.5 кг. Ако изберете диета, богата на растителни хранителни източници, сваляте килограми, без да се налага да броите калориите и да увеличавате физическата си активност. Ефектът обаче може да е обратният, ако засищате глада с тестени и мазни храни.
Недостиг на хранителни вещества
Ако не бъде добре планирана, вегетарианската и особено веганската диета може да доведе до загуба на важни хранителни вещества. Най-често се наблюдава дефицит на витамин В12, витамин D и желязо. За да не се стига дотам, хората, които са се отказали от месото, трябва да наблягат на боб, леща, ядки, плодове, тъмнозелени зеленчуци, житни и зърнени култури. Диетолозите съветват да се приемат високи дози продукти с мая, соя, яйца и богати на витамин D млека.
Коментари