Твърди се, че когато вино се съчетае с определена храна правилно, между тях се създава синегрия и се появява трети вкус, различен от този, който предлагат хранителния продукт и напитката поотделно. Затова на богатия вкус отиват тежки вина, а на лекия - леки вина.
Съвременното виждане на съчетаване на храна и вино
Днес се оформят нови представи за съчетаването на вкуса на виното и храната. Съветът е виното е нужно да се съобрази с интензивността на хранителния продукт, на вкуса му, на евентуалното присъствие на подправки към него, особено сосовете.
Как се отнасят тези съвети и разбирания към съчетаването на виното с плодове?
Вино и плодове - комбинация за удоволствие на небцето
Класиката при виното и храната е представена от вино и сирене и вино и месо. Тези тандеми наистина позволяват да се извлече най-доброто от двата елемента, но плодовете и виното в комбинация също не бива да се пренебрегват. За да се получи най-добрата симбиоза обаче, трябва да се познават добре основните характеристики на двата компонента.
Основните вкусови компоненти във виното са киселинност, сладост и горчивина като червените вина са по-горчиви, белите, розе и пенливите са по-киселинни, а сладките имат повече сладост.
При избора не трябва да се допуска сладко вино с плод с висока захарност, както и киселинно вино с подобен водещ вкус на плода, или горчиво вино със стипчив на вкус плод.
От тази позиция може да се направи по-правилен избор на вино с конкретен плод. За тези, които обичат готовите рецепти, ето някои възможности за съчетаване на вино и плодове:
- Саке/оризово вино/ се съчетава най-добре с ябълки;
- Шампанското е о отлична хармония не само с ягодите, но и с авокадото;
- Пино грижо също харесва авокадото, както и прасковите;
- Розето е много приятно с диня;
- Всички светлочервени вина си подхождат с череши;
- Средночервените вина ще имат най-приятен вкус с киселите плодове;
- За сухите вина трябва да се изберат сушени плодове;
- Сладките вина са най-благодатни за съчетание - те си отиват със сливи, ягоди, портокали.
Експериментите обаче са не само допустими, а и препоръчителни, защото така се появяват неочаквани съчетания, с които се впечатляват гостите.
Вижте още: Митове и факти за виното.
Коментари